Crno na bijelo: Podržaćemo predlog Zakona o otklanjanju posljedica oduzimanja uvale Valdanos

 Crno na bijelo: Podržaćemo predlog Zakona o otklanjanju posljedica oduzimanja uvale Valdanos

Izvor: CnB

Klub poslanika Crno na bijelo će na današnjoj Četvrtoj sjednici Prvog redovnog proljećnjeg zasijedanja u 2021. godini podržati predlog poslanika Gencija Nimanbegua da se na dnevni red uvrsti predlog Zakona o otklanjanju posljedica oduzimanja uvale Valdanos.

Kako su objasnili, tim predlogom uređuju se uslovi, način i opstanak vraćanja imovine bivšim vlasnicima i njihovim zakonskim nasljednicima.

,,Povraćaj imovine u uvali Valdanos je zahtjev koji bivši vlasnici upućuju godinama unazad, i to sa punim pravom. Sam postupak oduzimanja prava svojine od stane bivših vlasnika maslinade u uvali Valdanos nije sproveden u skladu sa tadašnjim propisima kojima se regulisao postupak izuzimanja eksproprijacije nepokretnosti od strane privatnih vlasnika, čije otklanjanje ne omogućava postojeća zakonska regulativa. Zato smatramo da je neophodno ispraviti veliku nepravdu koja je bivšim vlasnicima napravljena, jer već 40 godina nijesu u mogućnosti da koriste imovinu, pritom trpjeći štetu, a da sama imovina do danas nije privedena namjeni zbog koje je oduzeta”, navode iz kluba odbornika koalicije Crno na bijelo.

Podsjećanja radi, potpredsjednik Vlade Crne Gore i lider URE dr Dritan Abazović je nedugo nakon parlamentarnih izbora 2020. godine posjetio Valdanos, a naknadno i prisustvovao akciji čišćenja maslinjaka i pristupnih puteva koju je organizovalo Udruženje za vraćanje i zaštitu privatne imovine u Ulcinju. Tom prilikom je istakao da će Vlada preduzeti sve mjere da bi se u što kraćem roku, na zakoniti način, zadovoljila pravda, kao i da Valdanos nije samo ekonomsko i pitanje pravde, već i kulturološkog opstanka.  

Kako su još kazali iz te koalicije, podržaće svaki predlog koji za cilj ima opštu dobrobit građana Crne Gore. ,,Shodno tome, kolege poslanici će u nama uvijek imati podršku za sve što u tom smjeru predlože”, zaključuju.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još