CZIP investira 500.000 u oporavak Solane

 CZIP investira 500.000 u oporavak Solane

foto Robert Janković , opis : flamingosi na Solani

Centar za zaštitu ptica će investirati u oporavak Solane 500.000, što je iznos donacije MAVA fondacije, saopšteno je juče iz te nevladine organizacije.

Oni su pozdravili odluku Ministarstva ekologije i Opštine Ulcinj da zajedničkim snagama osnuju privredno društvo koje će ubuduće upravljati osjetljivim i već duže vrijeme ugroženim ekosistemom Parka prirode Ulcinjska solana. – Ovom odlukom stavlja se tačka na dugogodišnje iščekivanje domaće i međunarodne javnosti na konkretne poteze Vlade da pokaže političku volju, ne samo formalno štiteći ovaj prostor na papiru, već i kroz ulaganje u njegov oporavak i buduće funkcionisanje – saopštio je CZIP.

Oni su kazali da će kao podršku budućem upravljaču u oporavak solanske infrasturkture investirati 500.000 eura. Novac će biti usmjeren na izradu geodetske podloge kao preduslova za dalju izradu dokumentacije potrebne za obnovu nasipa i pratećih ekoloških dozvola; nabavku dva bagera po specifikacijama bivših radnika Solane „Bajo

Sekulić“; nabavku i instaliranje nove pumpne stanice 31, „koja predstavlja samo srce Ulcinjske solane bez koje nije moguća buduća proizvodnja kao ni povoljno upravljanje hidrološkim režimom“, piše u njihovom saopštenju.

CZIP je najavio i izradu hidrološke studije sa slovenačkom firmom Apus. Istakli su da će studija dati precizne informacije kako upravljati vodama Solane u cilju obezbjeđivanja povoljnog ekološkog statusa za mnoge ugrožene vrste koje zavise od zdrave i vitalne Solane, kao i očuvanje Natura 2000 habitata.

– Sa druge strane, uz saglasnost stečajnog upravnika, u toku je adaptacija budućeg muzeja i informativnog centra Parka prirode Ulcinjska solana koji će imati jedinstvenu umjetničku postavku – saopšteno je iz CZIP-a.

Istakli su da očekuju da će od strane svih institucija i političkih partija interes prirode postaviti iznad partijskih interesa, te da se funkcijom budućeg direktora ovog parka prirode ne trguje unutar postojećih koalicija.

– Naime, namjera same Ambasade Njemačke koja je ustupila Vladi Crne Gore nezavisnog eksperta, jeste da ovim parkom upravlja lice sa iskustvom u uspostavljanju i funkcionisanju zaštićenog područja. Nažalost, ova namjera nije mogla biti realizovana u prethodnom

mandatu, ali zato očekujemo da se inicijalni prijedlozi međunarodne stručne i zainteresovane javnosti uvaže upravo sada kada se na odlučujućim mjestima nalaze predstavnici zelene partije – saopšteno je iz CZIP-a.

Oni su istakli da su na sastanku na kojem su bili predstavnici ministarstava, nacionalnih parkova i Opštine svjedočili „drugačijem poimanju stručnih kvalifikacija eksperta koji bi se našao na ovoj poziciji“.

izvor Pobjeda

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još