Da li je bezbjedno da se trudnice i dojilje vakcinišu protiv koronavirusa?

 Da li je bezbjedno da se trudnice i dojilje vakcinišu protiv koronavirusa?

izvor iStock

Na osnovu dosadašnjih saznanja i preporuka Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) trudnicama, ženama koje planiraju trudnoću i dojiljama treba predočiti da im vakcinacija protiv kovida-19 nije zabranjena, te da je posebno trebaju razmotriti žene iz pomenutih kategorija koje su izložene većem riziku od zaražavanja, ističe u razgovoru za Portal Bar dr Sandra Šaranović, ginekolog akušer, izabrani ginekolog u Domu zdravlja Bar.

“Vakcinacija trudnica i dojilja je još uvijek pitanje na koje nemamo odgovor potkrijepljen rezultatima studija. U svijetu se sve više vrše ispitivanja i pokreću studije ovih grupa i dosadašnji rezultati i informacije su optimistični”, precizira dr Šaranović.

VAKCINA JE NAŠE ORUŽJE ZA BORBU

Pandemija koronavirusa je već drugu godinu potpuno promijenila život na planeti. Suočili smo se, kako napominje sagovornica Portala Bar, sa potpuno nepoznatim virusom koji se munjevito širio zaražavajući ogroman broj ljudi u kratkom vremenu, što je izazvalo nikad viđen pritisak na zdravstvene sisteme, čak i one najrazvijenije.

“Cio svijet je nespremno dočekao pandemiju, bez dovoljno opreme, mjesta u bolnicama i intenzivnim njegama bez poznatog lijeka za virus. Procenti teških kliničkih slika i smrtnih ishoda možda se ne čine veliki, ali kako se radi o velikom broju zaraženih u prozoru vremena koji se na dnevnom nivou penjao i na više stotina hiljada brojevi teško oboljelih i smrtnih ishoda su ogromni. Godinu dana smo se samo branili svojim ponašanjem – “Distanca, ruke, maska”, zabranama kretanja i okupljanja i nadljudskim naporima ljekara, sestara, pomoćnog osoblja u kovid ambulatama i odjeljenjima. Konačno, pored svega toga imamo i oružje za borbu –VAKCINE”, kaže dr Šaranović.

Vakcinacija je, dodaje, imperativ, način da vratimo život, da se vratimo radu, druženju, putovanju, da vratimo dodir i zagrljaje u naš zivot.

“Da bismo to postigli, ona mora biti masovna i brza da virus ne bi imao više kud. Moraju se vakcinisati svi koji mogu da bi zaštitili one kategorije koji imaju kontraidikacije da je prime”, navodi naša sagovornica.

Sa pojavom vakcine se, naravno, otvorilo i pitanje vakcinacije trudnica, dojilja i žena koje planiraju trudnoću.

“Prve studije o efikasnosti i sigurnosti vakcina naravno nisu rađene na trudnicama i djeci. Sada su toku studije na tim grupama. Dosadašnja saznanja i preporuke Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) upućuju na to da pacijentkinjama treba predočiti da vakcinacija protiv kovida 19 nije zabranjena u trudnoći i u periodu u kome planiraju trudnoću. Izbor i odluka je i dalje individualna”, kaže dr Šaranović i dodaje da bi trudnice koje su u rizičnim skupinama od obolijevanja kovid 19 infekcijom (zdravstvene radnice i slično) trebalo ozbiljno da razmotre vakcinaciju.

TRUDNICE NE SMIJU DA PRIME ŽIVU VAKCINU

“Kada se planira trudnoća posebno kod postupka vantjelesne oplodnje preporuka je da se kompletno završi vakcinacija i potom uđe u protokol. Svakodnevno dobijamo sve više rezultata ispitivanja vakcina i svi rezultati idu u prilog činjenici da su vakcine djelotvorne i sigurne. Iz dugogodišnjih ispitivanja različitih vakcina poznato je da trudnice jedino ne smiju da prime živu vakcinu. Kako su vakcine protiv kovida ili vektorske (Sputnjik V, Astra) ili RNK vakcine (Fajzer i Moderna)  ili umtvljeni virus (Sinofarm), nema kontraidikacija da ih prime ni trudnice ni dojilje”, precizira dr Šaranović.

Kada je riječ o dojiljama, ako je dojilja dio visokorizične grupe, poput zdravstvenih radnica ili pripada dijelu stanovništva kojem se vakcinacija preporučuje, SZO preporučuje da se vakcinacija može ponuditi. Stoga se zdrave dojilje koje doje ili izdajaju mlijeko mogu vakcinisati.

“Dojenje je od vitalnog značenja za zdravlje dojenčadi i njihovih majki. Istraživanjima vakcina protiv kovida-19 jos uvijek nisu bile obuhvaćene dojilje. Međutim, nedostatak dokaza ne znači da vakcine nisu sigurne za dojilje ili njihovu djecu. Stoga se u smjernicama SZO preporučuje dojiljama koje su vakcinisane nastavak dojenja nakon vakcinisanja. SZO pojašnjava: „Budući da vakcina nije živa virusna vakcina, da mRNA ne ulazi u jezgro ćelije i brzo se razgrađuje, malo je vjerovatno da biološki i klinički postoji rizik za dijete koje doji”. Majke koje su vakcinisane treba podsticati na nastavak dojenja kako bi zaštitile svoju dojenčad”, ističe ona.

DOSADAŠNJI REZULTATI SU OPTIMISTIČNI

Vakcinacija trudnica i dojilja je jos uvijek pitanje na koje nemamo odgovor potkrijepljen rezultatima studija, ali se u svijetu sve više vrše ispitivanja i pokreću studije ovih grupa i dosadašnji rezultati i informacije su optimistični.

“Potrebno je vrijeme za ispitivanja, a kako je vakcina dostupna nepunih pola godine tek očekujemo dalje rezultate. Dosadašnji idu u prilog tome da i trudnice i dojilje trebaju razmotriti vakcinaciju, posebno one koje su izložene većem riziku od zaražavanja”, kazala je Šaranović.

U barskom Domu zdravlja još nemaju iskustva sa vakcinacijom ove kategorije stanovništa, s obzirom na to da se u našoj zemlji nije krenulo sa masovnom vakcinacijom.

“Pošto vakcinacija kod nas još nije masovna i radi se po prioritetnim grupama trudnice i dojilje kao mlađi dio populacije još nisu obuhvaćene vakcinacijom pa i nemamo iskustva sa vakcinisanjem ovih grupa”, navodi dr Šaranović.

Na kraju, ona kaže da se nada da će u bliskoj budućnosti preporuka SZO biti vakcinacija svih iz ovih grupa.

“Do tada poziv svima ostalim da se vakcinišu da bi zaštitili ove osjetljive grupe dok nam rezultati istraživanja ne budu dali zeleno svjetlo i za njihovu masovnu vakcinaciju”, zaključila je dr Sandra Šaranović.

Izvor: Portal Bar

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još