Dabović: Ekspertska Vlada za godinu nije donijela nijedan plan za Ulcinj, a obustavila je četiri

 Dabović: Ekspertska Vlada za godinu nije donijela nijedan plan za Ulcinj, a obustavila je četiri

Vlada Crne Gore za godinu  nije donijela nijedan plan za Ulcinj, a povukla je četiri, rekao je predsjednik Opštine Ulcinj Aleksandar Dabović za Mediabiro. Komentarišući takvu odluku Vlade, predsjednik kaže:

„ Kao predsjednik opštine, i kao arhitekta cijenim ovu odluku vrlo nazadnom, i svakako nepovoljnom za našu opštinu. Ostaviti jednu zonu grada bez planskog dokumenta je vrlo opasno, i nadasve neekspretski”, rekao je on.

Dabović je pojasnio da je došlo do obustave detaljnog urbanističkog plana Pinješ – Borova šuma, te da su takve odluke  porazne za najjužniji grad u Crnoj Gori.

„ Prvo smo imali PUP Ulcinj, hotel i vile  visoke kategorije – detaljni plan, Donji Štoj, i sada i Borova šuma. Zabrinjavajuće je da Vlada nije mogla obezbijediti jednog eksperta koji bi našao alternativno rješenje, kako ne bi došlo do obustave plana, nego da se promijeni programski zadatak, ili pak izmijeni”, kazao je predsjednik Opštine Ulcinj.

Gore od lošeg plana je da ga nema uopšte, kaže Dabanović, i dodaje da ne podržava odluku Ministarstva poljoprivrede,  da se  na tom području nalaze rastinje i šuma, koju ne treba dirati.

„ Opština Ulcinj je prije dvije godine uradila taksaciju zelenila za kompletnu zonu Borove šume, gdje je tačno georeferenciran svaki bor, i taj dokument je poslat Ministarstvu ekologije”, rekao je on.

 Dabović kaže da  je Opština Ulcinj, dok je još  imala  ingerencije, donosila  više planskih dokumenata nego što je to slučaj sada, te navodi da je ovom obustavom pričinjena velika šteta vlasnicima  koji su , kako kaže, dugo čekali na taj  plan.

„ Apelujem, da se  po hitnom postupku, raspiše izrada ovih detaljnih planova, jer je apsurdno obustaviti detaljni plan, kada nemate osmišljen drugi, pri čemu se takvom odlukom podspješuje siva, odnosno nelegalna gradnja”, kazao je Aleksandar Dabović.

Prema njegovom mišljenju ovom odlukom se unazadila Opština Ulcinj, a potencijalni investitori su sada miljama daleko.  Navodi da su ipak u pitanju  planovi za najatraktivnije lokacije.Ističe još jedan obustavljeni plan, kojim su, prema njegovim riječima, obmanuti građani Donjeg Štoja.

„ Radi se o nacrtu lokalne studije za lokaciju Donji Štoj, za koju je planirana javna rasprava. Međutim, saznali smo da je i taj nacrt obustavljen, iako je tom studijom mogao biti riješen problem tog dijela grada, koji je  preplavljen neformalnim objektima”, kazao je on.

Predsjednik opštine poručuje da bi eksperti trebali  na bolji način  da se pozabave prostorno – planskom dokumentacijom, te da Ulcinj zaista dožive kao realnu zonu za investicije.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još