Dabović moli radnike Centra za kulturu za razumijevanje i do iduće sedmice najavljuje deblokadu računa tog preduzeća i isplatu mjesečne zarade

 Dabović moli radnike Centra za kulturu za razumijevanje i do iduće sedmice najavljuje deblokadu računa tog preduzeća i isplatu mjesečne zarade

Drugi dan je štrajka 23 radnika JP Centar za kulturu, koji sprovode minimum procesa rada. Oni traže uplate mjesečnih zarade od osnivača, tj. Opštine, jer u ovoj godini nijesu primili nijednu.

Predsjednik opštine Ulcinj Aleksandar Dabović za Portal Ulcinj kaže da u potpunosti razumije opravdano negodovanje radnika, te da bi jednu mjesečnu zaradu radnici trebalo da prime narednih dana, a tome će prethoditi I deblokada računa preduzeća, koja iznosi 32 hiljade eura.  

“ Razumijem radnike, ali istovremeno ih molim i za razumijevanje, jer nažalost saniranje tog stanja se ne moze desiti tokom noći.. Problemi u javnim preduzećima i institucijama prevazilaze naše mogućnosti,  i zato samo zajednički možemo izaći iz problema”, kazao je Dabović.

On podsjeća da su stanja u svim javnim preduzećima, pa tako i u Centru za kulturu naslijedjena mnogo godina unazad i u ublažavanje ili saniranje istih se nije pristupilo nikada ranije sa dovoljnom dozom ozbiljnosti , sto je za mene kao novog predsjednika neshvatljivo i zabrinjavajuće.

“ Čim sam stupio na dužnost predsjednika Opštine, pristupio sam prikupljanju tačnih informacija kako bih dobio jasnu sliku stvarnog stanja u javnim preduzećima, nakon čega sam formirao stručnu radnu grupu, u čijem sastavu se nalaze i direktori navedenih preduzeća. Sve to u cilju temeljnog sagledavanja mogućnosti dugoročnog saniranja trenutno katastrofalnog stanja sa kojim se susrijeću evo dugi niz godina”, istakao je Dabović.

Kako bi nedužnim radnicima, navodi Dabović, koliko toliko olakšali svakodnevicu, svake sedmice sam jednom po jednom preduzeću na račun uplatio po jednu zaostalu zaradu, deblokirao njihove račune i izmirio dio njihovih dugovanja, kako prema Poreskoj upravi za neizmirivanje obaveza, tako i prema drugim njihovim dobavljačima.

“ Za predstojeću sedmicu ostao nam je i Centar za kulturu, kako bi zaokružili svima po jednu zaradu”, najavljuje Dabović.

Podsjetimo, Direktor Centra za kulturu Musa Hodžić kazao je za Portal Ulcinj da je na osnovu zahtjeva Sindikata, u skladu sa Zakonom, propisao minimum procesa rada. Istakao je da je ovo jako loš trenutak za stupanje u štrajk, ali isto tako navodi da razumije zaposlene.

“ Ovo je problem koji se mora hitno rješavati. Pred nama je turistička sezona I brojne kulturne manifestacije. Ništa neće moći da se organizuje ukoliko  osnivač ne isplati mjesečne zarade”, kazao je Hodžić.

On podsjeća da pored Doma kulture, neće funkcionisati ni Muzej u Starom gradu, kao ni biblioteka.

“ Kulturnih dešavanja, manifestacija, promocija do daljeg neće biti. Ograničena je I posjeta Muzeju, to je jako loša slika, koju šaljemo kako našim građanima, tako I turistima, kojih već ima u znatnom broju u našem gradu”, istakao je Hodžić.

On je kazao I da je račun preduzeća blokiran. Trenutno je to iznos od 32 hiljada eura duga prema Poreskoj upravi I članovima bivšeg Upravnog odbora. Najavio j e I da očekuju nove blokade, ako Opština kao osnivač preduzeća, ne reaguje. Uslijediće blokada od Elektroprivrede I Vodovoda, sa kojima imaju potpisan reprogram duga, ali koji nijesu u stanju da ispoštuju.

Pročitajte još