Dabović: Održavanje lokaliteta Šas mora se uvrstiti u godišnji budžet

 Dabović: Održavanje lokaliteta Šas mora se uvrstiti u godišnji budžet

izvor Opština Ulcinj

Predsjednik Opštine Ulcinj, Aleksandar Dabović posjetio je arheološke radove koji se izvode u antičkom lokalitetu Šas, u cilju utvrđivanja dosezanja zapadne granice lokaliteta.

On tom prilikom je kazao da je Šas nepresušan izvor za sve arheologe i istraživače, te da ima dosta potencijala.

 ” Radove koje finansira Evropska unija preko IPA fondova i projekta „Heritage Revided“, izvodi stručni tim Polimskog muzeja iz Berana, a njihova vrijednost je 17.396,00 euro”, kazao je on.

Dabović smatra da se održavanje ovog jedinstvenog lokaliteta mora uvrstiti u godišnji budžet.

“ Potrebno ga je uvrstiti u svakodnevne planove, kako bi ovo zaista bio jedan regionalni centar, za sve ljubitelje arheologije i prirode. Ovo je jedan prostor koji bi se mogao lijepo turistički valorizovati. Potencijala ima, ja se nadam da ni sredstava neće nedostajati, te da ćemo imati podršku od resornih ministarstava”, kazao je on.

Arheolog Predraga Lutovac kaže da već drugi put izvode radove na lokalitetu Šas.

“ Ovo je jedno izvanredno utvrđenje, kome se do sada nije poklanjala neka velika pažnja. Kancelarija za međunarodnu saradnju Opštine Ulcinj je napravila projekat u saradnji sa Bosnom i Hercegovinom i Srbijom. Dio te saradnje su upravo radovi na Šasu, u cilju unaprjeđenja i promocije samog ovog lokaliteta.

Lutovac kaže da se sa radovima kreće na  Zapadnom  dijelu utvrđenja, kako bi se što lakše obavilo geodetsko snimanje.

“ Ovo je jako zapušteno, zidovi su pali i treba što prije početi sa nekim konzervatorskim radovima, kako bi se što prije napravio plan, kako bi budući posjetioci ovog lokalteta imali jasniju sliku o njemu”, poručio je on

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još