Dabović: Predstavnici Vlade nijesu našli za shodno da se domaćinu kuće jave i to služi njima na čast

 Dabović: Predstavnici Vlade nijesu našli za shodno da se domaćinu kuće jave i to služi njima na čast

Predsjednik opštine Ulcinj Aleksandar Dabović nakon jučerašnje posjete potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića I ministra ekonomskog razvoja Jakova Milatovića, saopštio je da se nada da su se  lijepo proveli I da bi im se I on pridružio u obilasku I sastancima, da su mu uputili poziv.

“ Nadam se da su se predstavnici Vlade lijepo proveli u našem gradu. Uvijek su dobrodošli. Jako me raduje činjenica što su predstavnici Vlade našli vrijeme da dodju i posjete Ulcinj,  tokom ove uspješne turističke sezone. Vrlo rado bih se odazvao pozivu da ga je bilo. Na žalost, predstavnici Vlade nijesu našli za shodno da se domaćinu kuće jave i to služi njima na čast. Ja sam vaspitan tako da ako nisam pozvan onda se i ne pojavljujem”, poručio je Dabović.

Kako je istakao, nada se i da će ispuniti obećano.

“ Da će izgraditi Kino salu i vrtić iako su te stavke izbrisali iz kapitalnog budžeta. Da će zaštiti Valdanos od devastacije iako nijednim članom Zakona o otklanjanju posljedica oduzimanja imovine u uvali Valdanos nije predviđena zaštita Valdanosa. Da će Morsko dobro da investira u Ulcinju iako odbijaju da potpišu ugovor kako bi se zaleđe Velike plaže očistilo tokom ove sezone, za koju su se I sami uvjerili da je rekordna”, kazao je Dabović.

Svakako se nada, kako je rekao, da su se lijepo proveli u našem gradu, te da će i češće posjetiti,  jer Ulcinj itekako ima šta da ponudi.

Poručio je predstavnicima Vlade, da ga prilikom naredne posjete slobodno pozovu.

Podsjetimo, potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović i ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović, uz prisustvo direktora Uprave za inspekcijske poslove Ilira Harasanija i predsjednika Upravnog dobra JP ,,Morsko dobro” Blaža Rađenovića, boravili su juče u radnoj posjeti Opštini Ulcinj, gdje su razgovarali sa hotelijerima i zakupcima kupališta iz tog grada.

izvor gov.me

,Ulcinj je najveća razvojna šansa Crne Gore za 2030. godinu. Želimo da ovaj grad postane veliki regionalni centat turizma”, naveo je potpredsjednik Vlade Abazović.

Potpredsjednik Abazović je naveo da je ovogodišnja turistička sezona premašila sva očekivanja i da je očigledno da su hotelijeri, ugostitelji i zakupci kupališta u Ulcinju prezadovoljni postignutim. Navodeći da je ambicija Vlade za Ulcinj velika, Abazović je istakao nastojanje Vlade da se gosti u ovom gradu nastave osjećati sigurno, komotno i bezbjedno.

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović istakao je da u julu mjesecu, po podacima Uprave policije, oko 740 000 stranaca ušlo u Crnu Goru, što je na nivou 2019. godine, dok je za prvih 15 dana avgusta u Crnu Goru ušlo 380 000 stranaca, a to je za 5 odsto više od 2019.

„Kada smo u martu izašli sa procjenama kakva će biti ova godina, čini mi se  da je malo ljudi vjerovalo da će naše prognoze koje su tada smatrane optimističnim, biti premašene. Sve ovo rezultat je  ispravnih i pravovremenih odluka Vlade Crne Gore, što nam daje  za pravo da  sa velikim zadovoljstvom kažemo da se turizam u Crnoj Gori oporavio i da je oporavkom turizma došlo i do oporavka cjelokupne ekonomske aktivnosti“, kazao je ministar. 

On je dodao da ćemo kada krajem septembra podvučemo crtu, dobiti jedan dobar temelj da za narednu godinu razmišljamo o kapitalnim i infrastrukturnim projektima, kako bi na taj način što adekvatnije i bolje ušlo i u narednu godinu, i u svaku sledeću kada je u pitanju turizam u Crnoj Gori. Ministar Milatović je ocijenio da je ova godina pokazala određene strukturne probleme i sve nedostatke koji su moraju što hitnije i brže rješavati.

„Jedino zajedničkim radom i naporima, sa zajedničkom vizijom da živimo bolje, da ostajemo u našoj državi i ne odlazimo već da  stvorimo društvo koji nagrađuje rad, trud i obrazovanje. Jedini ključ održivog ekonomskog razvoja je da napravimo dobar poslovni ambijent bez korupcije i reketiranja, gdje je država servis građana i privrede, i gdje će svi građani samosvjesno i samovoljno plaćati poreze, znajući da tim plaćanjem dobijaju puteve, škole, bolnice, infrastrukturu“, naglasio je Milatović.

Direktor Uprave za inspekcijske poslove Ilir Harasani naglasio je da se prije sezone dogovorio sa zakupcima plaža da budu uredni i plaćaju dažbine, a da će Inspekcija više preventivna nego represivna.

,,Preventivnim djelovanjem, ali i represivnim na račun onih koji su nelegalno obavljali poslove sačuvali smo lojalnu konkurenciju. Doživljavam kao ličnu satisfakciju da smo u Ulcinju imali najmanje izrečenih kazni, a da je istovremeno uplaćeno najviše poreza i dažbina. Inspekcija i privredni djelatnici treba da budu partneri, a ne protivnici.

Predsjednik Upravnog odbora Javnog preduzeća za upravljanjem morskim dobrom Crne Gore Blažo Rađenović istakao je da su neargumentovani natpisi koji se u poslednje vrijeme pojavljuju u medijima, naročito kada se radi o Opštini Ulcinj i odgovornosti Javnog preduzeća.

Naime Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore je Planom korišćenja sredstava za 2021. godinu opredjelilo sredstva u iznosu od 1.300.000,00 eura za niz projekata i sanacija na pomenutoj teritoriji, čime jasno pokazujemo spremnost i volju da unaprjedimo kvalitet na naljepšem dijelu naše obale. Važno je istaći da je JP “Morsko dobro” ima zaključen ugovor sa JP “Komunalne djelatnosti” Opštine Ulcinj, u iznosu od 242.000,00 eura, što je udvostručen iznos u odnosu na prethodni period, što jasno govori da pojedine nesmotrene izjave pojedinaca su usmjerene na pogrešnoj adresi. Jedan od budućih projekata za koji smatramo da je od izuzene važnosti za Ulcinj koji predstavlja respektabilan ekonomsko–turistički potencijal jeste razvoj nautičkog turizma.

Nadamo se da ćemo uz smjernice Državne studije lokacije i sardanjom sa lokalnom samoupravom, odrediti adekvatnu lokaciju za ovaj vid turizma, uzimajući u obzir prirodni potencijal ovog dijela naše obale.

Novo rukovodstvo Javnog preduzeća za upravljanjem morskim dobrom Crne Gore će težiti ka decentralizaciji, jer jedino u saradnji sa lokalnim stanovništvom možemo promjeniti loš imidž koji je godinama važio kada je JPMD u pitanju.Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još