Dabović traži da se pod hitno planska dokumentacija za Štoj vrati u proceduru

 Dabović traži da se pod hitno planska dokumentacija za Štoj vrati u proceduru

foto Portal Ulcinj

 Totalni urbanistički I komunalni haos u Štoju, gdje u ljetnjim mjesecima vrvi od turista, nastavlja se I u ovoj godini jer je Vlada u oktobru 2021. godine obustavila izradu lokalne studije lokacije Donji Štoj. Prvi čovjek Ulcinja apelovao je na nadležne  I tada, kao I sada da po hitnom postupku odblokiraju ovaj proces I vrate plansku dokumentaciju u proceduru.

” Nama je Štoj potpuno ostavljen bez plana, prepušten stihiji I imamo previše neformalnih objekata, da se dovodi u pitanje taj prostor I urbanizacija tog prostora. Još jednom želim da pozovem nadležno Ministarstvo I Vladu da pokrene izradu zaustavljenog plana za Štoj”, kazao je Portalu Ulcinj predsjednik Opštine Aleksandar Dabović.

Procjenjuje se da na tom prostoru ima oko šest hiljada objekata koji čekaju na legalizaciju, dok je centar Štoja jedan krajnje nereprezentativan prostor, koji se bez planske dokumentacije ne može urediti.

” Tu je predviđeno jedno vrlo kvalitetno plansko rješenje za cijeli centar Štoja koji podrazumijeva jedno baš urbanizovano jezgro I da se manemo privremenih lokacija, nego da budu trajni objekti, lijepo uređeni, kako dolikuje primorskom mjestu. I to ćemo izgleda morati da odgodimo za narednu godinu zbog neimanja planske dokumentacije”, rekao je Dabović.

I Štojani su izrevoltirani zbog obustavljanja izrade planske dokumentacije.

” I bio je gotov plan , samo da se da na javnu raspravu,  i da se tako obustavi- mislim da to nije pravi potez, jer je učinjena velika šteta prema Štojanima, ovoj mjesnoj zajednici koja je bez planskih dokumenata 20-30 godina”, rekao je privrednik iz Štoja Marko Škrelja.

I predsjednik Mjesne zajednice Štoj Albert Kastrati smatra da je to veliki problem.

” Napomenuo bih da bez kvalitetne planske dokumentacije nema razvoja ovog mjesta. Napomenuo bih I da fali infrastruktura. Nema pijaće vode, nema vodosnabdijevanja, nemamo kanalizaciju I putna infrastruktura je baš u lošem stanju”, rekao je Kastrati.

Ono što cvjeta u Štoju , kako danas, tako I godinama unazad je divlja gradnja I komunalni otpad.

” Svaki dan se gradi pored magistrale, svako gradi na svoj način. U Štoju vlada jedan veliki haos, posebno u potezu sa lijeve strane od Port Milene, pa sve do Bojane”, istakao je Škrelja.

On smatra da Štoj ne samo što ne napreduje, već godinama nazaduje.

” Kao da Štoj nije u Ulcinju, kao da Ulcinj nije u Crnoj Gori. Centar Štoja trebao bi da bude lična karta Ulcinja i Crne Gore, zato što ovdje gravitira stotine i stotine hiljada turista”, rekao je Škrelja.

Kastrati se osvrnuo na veliki problem – otpad.

Foto Portal Ulcinj, situacija u Štoju danas

” Vidite I sami da ljudi odlažu otpad gdje stignu, nema ni kontrole od strane komunalnih službi I inspekcija. Mora se drugačije raditi, mora se drugačije tretirati ovaj prostor. Centru Štoja su pod hitno potrebne promjene. Ovaj prostor treba da se uredi tako da budu tipski objekti , da se ne gradi kako ko želi, da postoje neke norme i pravila, kako bi sve ovo izgledalo pristojnije i ličilo na nešto”, rekao je Kastrati.

Iz lokalne samouprave poručuju da će se problem otpada riješiti postavljanjem podzemnih kontejnera, koje je u toku, ali dok Vlada ne da zeleno svjetlo za donošenje planskih dokumenata , urbanistički haos ostaje. Dabović još ističe da bi se legalizacijom objekata u Štoju trajno riješili finansijski problemi opštine

Avatar

Suzana Ganić

Pročitajte još