Dan učitelja u Ulcinju: Na maratonu učestvovalo preko 200 djece

 Dan učitelja u Ulcinju: Na maratonu učestvovalo preko 200 djece

Albanci širom svijeta danas proslavljaju Dan učitelja. Ovaj praznik je obilježen I u Ulcinju , a tim povodom je organizovan maraton za djecu iz opština u kojima se nastava u školama izvodi I na albanskom jeziku.

Preko 200 učenika iz Plava, Gusinja, Rožaja, Tuzi, Ostrosa I Ulcinja učestvovalo je na maratonu organizovanom u čast 7.marta- Dana učitelja,koji proslavljaju Albanci širom svijeta.

” Dan učitelja je jedan od praznika koji se proslavlja u zonama gdje žive Albanci. Pored njega I Dan zastave- 28. Novembar, su dva praznika koja se prenose I u ovim sredinama gdje živi većinsko albansko stanovništvo I s tim u vezi mi smo Dan učitelja na ovaj prigodan način obilježili”, kazao je za Portal Ulcinj predsjednik opštine Aleksandar Dabović.

Ove godine, kako je naveo, ideja je bila da se okupe djeca iz svih gradova u kojima se nastava izvodi i na albanskom jeziku.

” Djeca su zadovoljna , štoo je najvažnije. Maraton se održao u urbanom dijelu, između dva kružna toka. Nadam se da će se ova manifestacija nastaviti i narednih godina, a Opština će uvijek biti tu da ih podrži”, rekao je Dabović.

Predsjednik Udruženja ” Fizička kultura Ulcinj” Rok Ljuljđuraj zahvalio se predsjedniku Opštine Ulcinj, Aleksandru Daboviću na podršci.

” Pomoglo nam je i nekoliko nevladinih organizacija iz Amerike, i uz njihovu pomoć uspjeli smo da obezbijedimo dolazak učenika iz ostalih Opština širom Crne Gore”, kazao je on.

Profesor Srednje mješovite škole “Bećo Bašić” iz Plava, Šefkija Mulamekić ističe da je jako zadovoljan današnjom organizacijom.

“Pozdravio bih sve ljubitelje sporta, posebno atletike, i poruči bi im da su svi pobjednici. Naš učenik Vuletić osvojio je prvo mjesto u kategoriji od prvog do četvrtog razreda”, kazao je on.

Profesorka fizičkog vaspitanja u OŠ “Mahmut Lekić “ iz Tuza, Aleksandra Minić ponosno kaže da su njihovi učenici na ovom takmičenju ostvarili odlične rezultate.

“Osvojili smo dva prva mjesta i jedno drugo, u kategorjima od četvrtog do šestog razreda, kao i u kategoriji od šestog do devetog. Pozdravila bih sve škole koje su učestvovale, kao i organizatore koji su organizovali ovako lijepo takmičenje”, poručila je ona.

Brojni učenici iz škola širom Crne gore uživali su u današnjem druženju, kao i u samom takmičenju.Učenica iz Gusinja, Lina Radončić kaže da se prvenstveno zahvaljuje nastavnicima koji su imali strpljenja u radu sa njima, kao i volje za organizacijom ovakvog događaja.

Avatar

Suzana Ganić

Pročitajte još