Crna Gora dobila aparate za oživljavanje na javnim površinama, jedan defibrilator i za Ulcinj

 Crna Gora dobila aparate za oživljavanje na javnim površinama, jedan defibrilator i za Ulcinj

foto Ministarstvo zdravlja

Prvi put u istoriji crnogorskog zdravstva, na javnim površinama u deset gradova postavljeno je dvadeset defibrilatora – uređaja za oživljavanje u slučaju srčanog udara, saopštila je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović na zvaničnom predstavljanju aparata u centrali Zavoda za hitnu medicinsku pomoć u Podgorici.

Defibrilatore su dobili Podgorica, Nikšić, Danilovgrad, Cetinje, Budva, Kotor, Tivat, Herceg Novi, Bar i Ulcinj. U Podgorici, npr. defibrilatori se nalaze u domovima zdravlja Blok V, Zlatica, Nova Varoš, Pobrežje, Golubovci i u zdravstvenoj stanici Ubli.

Uređaji su nabavljeni okviru IPA projekta Evropske unije RACE (Race for life). U svom gradu prepoznaćete ih po skraćenici AED.

– Automatski eksterni defibrilator je prenosni uređaj koji isporučuje električnu struju osobama koje imaju srčani zastoj usljed poremećaja srčanog ritma. Kuriozitet je da ovaj aparat daje glasovne instrukcije prema najnovijim smjernicama osnovnih postupaka održavanja života. Aparat vrši analizu ritma i preporučuje ili ne preporučuje defibrilaciju, i korisnika vodi kroz cijeli postupak oživljavanja – objasnila je Borovinić Bojović.

Ovi aparati, kako je kazala, od su neprocjenjive važnosti za zdravstveni sistem s obzirom na to da je najčešći uzrok iznenadnog srčanog zastoja smrtonosni srčani ritam (ventikularina fibrilacija), pa preživljavanje zavisi od brzine tretmana koji se naziva defibrilacija, a koja se vrši upravo ovim uređajima.

– Budući da je srčani zastoj jedan od najčešćih uzroka smrti u našoj zemlji, a da je jedan od uzroka i neadekvatna priprema pacijenta do dolaska Hitne pomoći, i imajući u vidu kratak vremenski period do fatalnih posljedica, očekujemo da će postavljanje ovih aparata na javnim površinama doprinijeti tome da se spase veliki broj života naših građana, a kvalitet zdravstvene usluge, Hitne pomoći i cjelokupnog zdravstvenog sistema na ovaj način se podiže na viši nivo – napomenula je Borovinić Bojović.

Zavod za hitnu medicinsku pomoć je ranije organizovao edukativne radionice za pravilnu upotrebu defibrilatora i to za 263 osobe iz podgoričkog Doma zdravlja, za angažovane u službama zaštite i spašavanja, za pripadnike MUP-a kao i za zaposlene na Aerodromu Podgorica, planinare/izviđače i za dio učenika volontera.

Kako su kazali iz Ministarstva zdravlja, svaki aparat sadrži i signal za praćenje, odnosno GSM sistem, a nadzor se vrši iz sjedišta Hitne pomoći u Podgorici. 

Direktor ZHMP dr Vuk Niković kazao je da se realizacijom ovog projekta po prvi put vide obrisi prave hitne pomoći.

On se zahvalio donatorima koji su željeli da budu anonimni i koji su pomogli da se, kako je kazao, opremi prostor koji će biti preteča velikog dispečerskog centra hitne medicinske pomoći.

Takođe, zahvalio se Telekomu na donaciji, u visini od pet hiljada eura, zahvaljujući kojoj je u kompletan vozni park (50) ugrađen je GPS sistem praćenja vozila u cilju što efikasnijeg i bržeg stizanja Hitne pomoći na mjesto nesreće. Dr Niković je naglasio da je Telekom prepoznao značaj postojanja dispečerskog centra u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć.

– Nadam se da će ovo koristiti nekim budućim generacijama i da će se Zavod za hitnu medicinsku pomoć prepoznavati u pravom smislu i da će sve više ljudi ostajati da radu u hitnoj medicinskoj pomoći – kazao je Niković.

Direktor Doma zdravlja Podgorica Danilo Jokić poručio je da sinergija zdravstvenog sistema počevši od Ministarstva zdravlja, Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, Kliničkog centra, kao i svih domova zdravlja predstavlja primjer dobre organizacije i može poslužiti generacijama koje dolaze kao putokaz kako se može i treba raditi za dobrobit svih građana Crne Gore.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još