Delić: Nova vlast biće posebno posvećena razvoju Štoja i Velike Plaže

 Delić: Nova vlast biće posebno posvećena razvoju Štoja i Velike Plaže


“Nova lokalna vlastu u Ulcinju, čiji konstituent ćemo izvjesno biti, biće posebno posvećena razvoju Štoja i Velike Plaže, prepoznajući ogromne potencijale ovog dijela opštine Ulcinj”, rekao je Petar Delić, kandidat SD-a za odbornika na koalicionoj listi “Za novi početak”.


On kaže da Velika Plaža, kao jedan od najvećih turističkih potencijala u Crnoj Gori, mora biti prepoznata u svim turističkim mapama svijeta.

“Mi smo od Velike Plaže uspjeli da napravimo brend, ali ako želimo da ona bude konkurentna i da svi njeni potencijalni budu iskorišćeni, moraćemo svi da zasučemo rukave – od mještana i turističkih radnika, preko lokalne samouprave, do državne vlasti”, rekao je Delić.

On je istakao da će se nova vlast, u kojoj će Socijaldemokrate učestvovati, sa posebnom pažnjom zalagati za razvoj Štoja.

“MZ Štoj hitno trebaju usvojeni planovi da bismo imali jasnu viziju, kako za našu privredu, yako i za investitore, jer po resursima Štoj može da bude najbogatija MZ u Crnoj Gori. Osim toga, nova vlast mora, kao jedan od prvih koraka, uvesti kaznenu politiju za bacanje otpada u zaleđu Velike Plaže i ostalih djelovima Štoja i u tom smislu ne smije biti povlašćenih”, rekao  je Delić.


On dalje naglašava potrebu da Morsko dobro zakupcima da ugovore na 30 godina, kako bi se privrednici podstakli i bila im data sigurnost da ulažu više sredstava u podizanje i inovaciju visokog turizma.

Smatra da granica Morskog dobra treba da se povuče i da bude 6 metara od zadnjeg udara talasa što je, kako tvrdi, slučaj svugdje u razvijenim turističkim zemljama.

“Ministarstvo ekonomskog razvoja treba da, u saradnji sa Fondom za razvoj, opredijeli privrednicima i vlasnicima kuća i apartmana povoljne kreditne aranžmane sa dobrim uslovima i dužim rokom otplate, kako bi se unaprijedila ponuda, dodatno razvio turizam i produžila turistička sezona” kaže Delić.

On naglašava važnost razvoja poljoprivrede u ovom dijelu ulcinjske opštine.

“Ministarstvo poljoprivrede treba da podstanke poljoprivrednike da u Štoju, koji je bogat obradivom zemljom, pokrenu proizvodnju voća i povrća i plasiraju ih na domaće i strano tržište. Ne smijemo zaboraviti da su Štojani najveći proizvođači mandarina, pomorandži, klementina i limuna u Crnoj Gori, te im je potrebno obezbijediti otkup i sigurno plasiranje proizvoda na domaćem i stranom tržištu”, zaključuje Delić.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još