Dinoša: Manjinska vlada put da se Crna Gora vrati sebi

 Dinoša: Manjinska vlada put da se Crna Gora vrati sebi

izvor RTK2

Manjinska Vlada u Crnoj Gori, na čelu sa Dritanom Abazovićem ima šansu i ukoliko njen put bude put referendumske Crne Gore, albanske partije neće imati nikakve dileme da je podrže – ocijenio je počasni predsjednik Demokratske unije Albanaca Ferhat Dinoša, prenosi RTK2.

On kaže da će biti neobično i za političku scenu i za ukupnu crnogorsku javnost da jedan Albanac (Abazović), bude na čelu Vlade, ali da, ako je trenutak takav, treba pustiti da se to desi.

Dinoša je u razgovoru za Radio televiziju Kosova 2 (RTK2) istakao da dio te vlade treba da bude i Socijalistička narodna partija, kao članica aktuelne parlamentarne većine, te da Demokratska partija socijalista, koja je najavila podršku manjinskoj vladi, možda u hodu može da se vrati na vlast.

Isključuje mogućnost da Demokratski front i Demokratska Crna Gora podrže formiranje vlade, ako Abazović bude mandatar, jer je to jasno najavio lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević. Dinoša vjeruje da protesti, koji su počeli i oni koji su najavljeni, neće destabilizovati Crnu Goru.

– Dešava se nešto novo što će biti korisno za dalji hod Crne Gore. Ako se bude išlo u pravcu referendumske Crne Gore Albanci neće imati nikakvu dvojbu da podrže takav pristup i hod Crne Gore da se ona vrati sebi. Prije godinu dana desilo se nešto što je bilo lutanje jednog čovjeka koji i danas može da bude odlučujući u sopstvenom novom pristupu. Treba mu omogućiti povratak, ako je načisto s tim da je njegovim lutanjem mogla da zaluta i Crna Gora i ako je shvatio da Crna Gora treba da nastavi da nadgrađuje ono što je do sada uradila na putu svojih glavnih strateških projekata, a to su evropske i evroatlantske integracije, kao suverena i međunarodno priznata država – rekao je Dinoša.

Podsjećajući da su unutar vladajuće koalicije odavno počele da padaju teške riječi, te da je na jednom skupu Dritan Abazović nazvan Šiptarom i da mu je tom prilikom poručeno “da neće Šiptari komandovati Crnom Gorom”, Dinoša vjeruje da je Abazoviću sada, kako je rekao, počelo da biva jasno gdje je bio i da sam traži način da izađe iz toga društva. Inače, zaključuje, bilo je veoma čudno što je, nakon potonjih parlamentarnih izbora, Abazović uopšte pravio vladu sa vojvodom, po ukusu SPC.

– Biće pomalo neobično i za politički život i za ukupnu javnost Crne Gore da na čelu Vlade bude Albanac, iako on nije neki albanski patriota, već građanski orijentisani političar. Međutim, ponekad se dešava i to da ‘mačku nije mnogo goveđa glava’ i ako jeste takav trenutak, onda treba i to proživjeti i pustiti da se to desi – istakao je Dinoša.

Prema njegovim riječima manjinska vlada ima šansu, u njoj, osim GP URA, treba da bude još jedna partija iz parlamentarne većine, pritom mislim na SNP koja je i ranije umjela da se u odlučujućim fazama izgradnje Crne Gore ponaša sa dosta brige.

– Vjerujem da tu ima ljudi koji hoće da Crna Gora ne izgubi ono što je već stvorila, a znamo da je najveći proizvod u novijoj istoriji obnova nezavisnosti Crne Gore. Tu vladu će podržati opozicija. DPS, kao najjača partija to je već najavila. To kod određenih političkih subjekata, možda, izaziva izvjestan strah od povratka DPS-a na vlast, što će se u hodu možda i desiti – smatra Dinoša.

Ocijenio je da je  teza “Sa svima samo ne sa DPS-om” prilično opasna.

– Ako znamo da bez DPS-a ne bi bilo glavnog projekta u novijoj istoriji Crne Gore, nezavisne Crne Gore, kao i članstva u NATO-u i liderske pozicije u regionu u evropskim integracijama, jesu li to možda, za kritičare, njegove glavne mane i znači li to ‘ne i sa svima ostalima, koji su podržali crnogorsku nezavisnost’, a među njima su i manjinski narodi? To nije zdravo za biće Crne Gore i treba napraviti otklon od toga – naglašava Dinoša.

Osvrćući se i na to što dio parlamentarne većine, koji ne podržava formiranje manjinske vlade i protestuje zbog “odbrane narodne volje”, Dinoša ističe da tu “narodnu volju” ne čine ni manjinski narodi, a ni Crnogorci, te da je “narodna volja” najjače izražena na referendumu 2006. godine.

– Pričati o nekoj drugoj narodnoj volji nije zdravo za Crnu Goru i njen multietnički sklad – kaže Ferhat Dinoša.

Što se tiče najave blokade Crne Gore, kojom prijeti Demokratski front, Dinoša vjeruje da neće doći do konflikata i ugrožavanja mira u Crnoj Gori.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još