“Diskriminacija zaposlenih i kršenje osnovih ljudskih prava”

 “Diskriminacija zaposlenih i kršenje osnovih ljudskih prava”

Radio Kotor

NVO Ugostitelji Crne Gore dostavili su Zaštitniku ljudskih prava i sloboda pritužbu zbog uočenog kršenja osnovih ljudskih prava i diskriminacije zaposlenih u našem sektoru, kao posljedici najnovije odluke Ministarstva zdravlja, odnosno novog seta mjera za suzbijanje korona virusa.

Smatraju da su zaposleni u ugostiteljstvu, sektoru koji je, kako kažu, najviše pogođen pandemijom korona virisa, sada diskriminisani u odnosu na ostale građane Crne Gore.

“Odluka Ministarstva zdravlja kojom su ugostiteli obavezni da se vakcinišu je diskriminatorska, jer na taj način naši zaposleni gube pravo ličnog izbora u pogledu vakcinacije, pravo koje imaju svi ostali građani Crne Gore. Takođe, vakcinacija nije obavezna ni za jednu drugu profesiju, pa čak ni za zdravstvo i prosvjetu. Takvu odluku nemamo uopšte za javni sektor koji generiše velili broj radnih mjesta, a nema potrebe da naglašavamo da se veliki broj zdravstvenih radnika još nije vakcinisao, iako su oni primarno na ‘prvoj liniji odbrane od korona virusa’ i najizloženiji virusu”, kazali su Ugostitelji Crne Gore.

Oni problematizuju i odluku Ministarstva zdravlja kojom su su njihovi zaposleni dužni da kontrolišu goste, odnosno da svi gosti koji borave unutar ugostiteljskih objekata moraju imati potvrdu o vakcinaciji ili druge tražene potvrde.

“Ova odluka nas stavlja u nezavidan i nedozvoljavajući položaj, jer to znači da konobari moraju legitimisati goste, a oni nijesu službena lica i nemaju ovlašćenja za to. U ovoj odluci Ministarstva prepoznajemo namjeru da ugostitelji budu jedina instanca kontrole i suzbijanja korona virusa, jer je Vlada dozvolila turistima ulazak bez ovih potvrda, što dodatno otežava rad ugostitelja u inače teškim uslovima”, navode u saopštenju.

Smatraju da im Vlada novim mjerama ograničava pravo na rad i otežava poslovanje, a  ujedno zalazi u poštovanje osnovnih ljudskih prava. 

“Naglašavamo da je Ombudsman na osnovu naše pritužbe potvrdio da su povrijeđena određena prava ugostitelja i da je procesuirao slučaj ka nadleznim institucijama. NVO Ugostitelji Crne Gore ne bježe od odgvornosti, ali napominjemo da se protiv ove pošasti ne možemo izboriti sami i da nijesmo mi jedini odgovorni za rast broja infciciranih, ako se uzme u obzir da gotovo niko ne nosi maske u zatvorenom prostoru, koje su obavezne, pa čak ni oni koju ove mjere donose. Poručujemo da smo, kao i uvijek spremni na kompromis i apelujemo na nadležne da nas konsultuju prilikom donošenja novih mjera, kako bi zajedno došli do zajednčkog rješenja, koje bi bilo balans između našeg održivog poslovanja, odnosno punjenja države kase i zdravlja svih građana Crne Gore”, ističe se u saopštenju.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još