“Do izbora u istom danu izmjenom zakona”

 “Do izbora u istom danu izmjenom zakona”

Foto: Ivana Božović

Nakon što je predsjednik Milo Đukanović vratio Skupštini izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi kojima je predviđeno objedinjavanje lokalnih izbora, iz CDT-a kažu da je to logičan potez, jer se već zakazani izbori u Beranama i Ulcinju mogu odgoditi samo primjenom Zakona o izboru odbornika i poslanika. Očekuju da Đukanović postupiti na istovjetan način i ako Skupština potvrdi raniju odluku. S tim su saglasni i pravnici koji ocjenjuju i da ne postoje razlozi za retroaktivnu primjenu zakona.

To što predsjednik Milo Đukanović nije potpisao izmjene zakona kojima se odlažu lokalni izbori u Beranama i Ulcinju, i Skupštini vratio zakon kojim je predviđeno da se lokalni izbori u 14 opština održe u jednom danu, jedina je ispavna odluka, smatraju u CDT-u. Objašnjavaju i zašto.

“Pokušaj da se lokalni izbori odlože kroz izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi predstavlja jedan nedemokratski presedan. Jedini način da se desi održavanje izbora u istom danu je da se usvoje izmjene Zakona o izboru odbornika i poslanika, a to je zadatak Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu”, kazala je Biljana Papović iz CDT-a.

Predsjednik je postupio suprotno stavu poslanika DPS-a koji su, zajedno sa ostatkom opozicije, koalicijom Crno na bijelo i SNP-om nedavno glasali za taj zakon. Sada se postavlja pitanje – šta ukoliko Zakon o lokalnoj samoupravi bude ponovo usvojen?

“Smatramo da bi jedini ispravan način bio da predsjednik ostane pri ovom stavu da je u pitanju jedan nezakonit čin i da je to jedna vrsta odbrane demokratskih pravila i ustavnih principa i da ne dođe u krajnjem do odlaganja ovih lokalnih izbora. Mora se onemogućiti da političari donose odluke i odlažu izbore kako njima odgovara”, naglašava Papović.

Činjenica je, kaže za Parlamentarni program, dekan Fakulteta za državne i evropske integracije Đorđije Blažić da je predsjednik lokalne izbore u dvije opštine već raspisao.

“Sada se pokušava preko zakona da se vrši objedinjavanje izbora dok je proces u toku. Sad se tu otvara pitanje i dovodi po meni u profesionalnom smislu ozbiljno pitanje. Ja ne vidim pravni način, osnov da predsjednik promijeni svoju odluku. Na osnovu čega? Ovdje je prilično sporna situacija da li se to uopšte može uraditi i ja lično mislim da predsjednik nema ta ovlašćenja”, smatra Blažić.

Sada ostaje da se o zakonu ponovo izjašnjavaju, a kada će se taj akt naći na dnevnom redu još se ne zna, jer ne postoji jasno definisan rok za to. Ono što je izvjesno je da se o Zakonu o lokalnoj samoupravi mogu izjašnjavati već u martu na redovnom zasijedanju, ali konačnu odluku, kako su nam pojasnili iz Parlamenta daće kolegijum Skupštine na čelu sa vršiocem dužnosti predsjednika Strahinjom Bulajićem.

izvor rtcg. me

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još