Đoana: Provjeravamo članice, Crna Gora je visoko cijenjeni saveznik

 Đoana: Provjeravamo članice, Crna Gora je visoko cijenjeni saveznik

izvor NATO

NATO svakodnevno osigurava da su povjerljivi podaci Alijanse zaštićeni, i u tu svrhu imaju posebne postupke, koji uključuju pojedinačnu provjeru svake zemlje članice, rekao je u intervjuu za Pobjedu zamjenik generalnog sekretara NATO-a Mirča Đoana.

Iz NATO je, povodom nedavnog curenja obavještajnih podataka jedne zemlje članice u Crnoj Gori, poručeno da imaju mehanizme da zaštite klasifikovane informacije. Upitan o kojim mehanizmima se radi, Đoana ističe da su povjerljivi podaci zaštićeni.

“Svakodnevno osiguravamo da su naši povjerljivi podaci zaštićeni i zaista imamo posebne postupke u tu svrhu, uključujući pojedinačnu provjeru”, rekao je on za Pobjedu.

Upitan da li je situacija koja se desila u Crnoj Gori, narušila povjerenje saveznika u našu zemlju i da li će uticati na buduću saradnju sa savezom, Đoana kaže da cijeni doprinos Podgorice.

“Crna Gora je visoko cijenjeni saveznik. Pozdravljamo stalni doprinos vaše zemlje našoj zajedničkoj bezbjednosti i konsolidaciji stabilnosti na Zapadnom Balkanu”, naveo je Đoana.

Nedavno istraživanje objavljeno u godišnjem izvještaju NATO-a pokazalo je da podrška NATO savezu u Crnoj Gori iznosi 50 posto, dok 30 posto građana Crne Gore želi da napusti Alijansu.

Upitan kako vidi ove brojke, te da li je obeshrabrujuće što skoro četiri godine nakon članstva podrška nije veća, Đoana kaže da brojke prije svega pokazuju da postoji većina podrške crnogorskog stanovništva prema članstvu Crne Gore u NATO-u. Takođe, dodaje on, pokazuju različita mišljenja o odnosima zemlje sa Atlantskim savezom. To je normalno u svakom demokratskom društvu.

“Ono što je važno je da nastavimo da komuniciramo sa crnogorskom javnošću – na transparentan način – i da objasnimo o čemu se radi kad je u pitanju članstvo u NATO-u. Crna Gora sjedi za stolom među 30 saveznika, sa istim pravom glasa kada treba zajedničkim snagama odlučivati o pitanjima od zajedničkog interesa za našu zajedničku sigurnost. Kao punopravna članica NATO-a, Crna Gora takođe ima koristi od najvišeg oblika osiguranja, tj. Klauzule o kolektivnoj odbrani – jedna za sve i sve za jednu – sadržane u čl. 5 Ugovora iz Vašingtona, koji kaže da će se napad na jednog saveznika smatrati napadom na sve saveznike u NATO-u”, rekao je Đoana.

NATO preteča članstvu u EU

Đoana dodaje i da je u prethodnim krugovima proširenja dokazano da je pristupanje NATO-u predstavljalo preteču članstvu u EU za zemlje koje teže postatlantskim integracijama nakon 1990. godine.

“To nije unaprijed određena činjenica, već snažna indikacija međusobnih odnosa između NATO-a i EU”, ističe on.

Generalno, dodaje Đoana, istraživanja NATO-a kod svih saveznika pokazuju visok nivo podrške članstvu.

Šezdesetdva odsto građana NATO-a glasalo bi za to da njihova nacija ostane član Alijanse; a samo 11 odsto bi glasalo protiv.

“Anketa takođe pokazuje široko slaganje sa principom kolektivne odbrane i sa činjenicom da članstvo u NATO-u čini napad strane države manje vjerovatnim. Takođe, 79 odsto intervjuisanih smatra da je važna saradnja između Sjeverne Amerike i Evrope na polju bezbjednosti. Ovo je presudno, jer nam je potrebna snažna transatlantska veza da bismo se nosili sa izazovima sa kojima se suočavamo, uključujući rusko destabilizujuće ponašanje, kontinuiranu prijetnju terorizmom, sofisticirane sajber napade, ometajuće tehnologije, uspon Kine i bezbjednosne implikacije klimatskih promjena. Nijedna zemlja ne može sama da se nosi sa tim izazovima, kao niti ijedan kontinent. Zbog toga Evropa i Sjeverna Amerika moraju još bliže da sarađuju, u NATO-u, u strateškoj solidarnosti”, pojasnio je Đoana nedavna istraživanja.

Izvor: Pobjeda/RTCG

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još