Dogovara se liječenje crnogorskih pacijenata u državnim bolnicama Turske kao i usavršavanje ljekara

 Dogovara se liječenje crnogorskih pacijenata u državnim bolnicama Turske kao i usavršavanje ljekara

izvor Ministarstvo zdravlja

Ministarka zdravlja Crne Gore Jelena Borovinić Bojović zahvalila je u ime Vlade Crne Gore, ali i u lično ime, ministru zdravlja Turske Fahretinu Kodži na svemu što je ta država uradila povodom unapređenja našeg zdravstvenog sistema. Ona je to saopštila prilikom zvaničnog susreta sa Kodžom u Ankari.

“Nastavak saradnje u oblasti zdravstva Crne Gore i Turske otvara mogućnost da i dalje usavršavamo sopstvene kapacitete, posebno imajući u vidu dostignuća Republike Turske”, navela je Borovinić Bojović.

Posjeta Ankari bila je prilika da ministarka zdravlja predloži jačanje saradnje u više oblasti. Na prvom mjestu je mogućnost liječenja državljana Crne Gore u državnim bolnicama Turske o trošku našeg Fonda za zdravstveno osiguranje, zatim usavršavanje naših ljekara u turskim bolnicama, a kao posebno značajna sfera je pomoć prilikom digitalne transformacije zdravstvenog sistema u kojoj je Ankara dostigla, kako kaže Borovinić Bojović, impresivne rezultate.

“Vlada Crne Gore je odlučna i spremna da saradnju sa Turskom nastavi i ojača na recipročnom nivou”, dodala je ona.

U tom smislu, ministarka je predložila da se u skoroj budućnosti formira Zajednički radni komitet koji će se starati o realizaciji dogovorenih aktivnosti, a čiji članovi bi bili predstavnici dva ministarstva, kao i rukovodioci ključnih zdravstvenih institucija.

Ministar zdravlja Turske saglasan je sa predlogom i ocijenio da što prije treba formirati radne komitete koji će definisati planove i ostvariti ih.

Ministri su saglasni da je pandemija bila važan ispit kog čovječanstvo treba da položi. U tom kontekstu, ministar zdravlja Turske najavio je skoru realizaciju donacije vakcina Crnoj Gori.

Na kraju posjete Ankari, Borovinić Bojović je pozvala turskog kolegu da, kada prilike to dozvole, uzvratno, sa saradnicima posjeti Crnu Goru.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još