Doktorka Ušaku zabrinuta načinom rada Doma zdravlja Ulcinj, direktor poručuje da mjesta za brigu nema

 Doktorka Ušaku zabrinuta načinom rada Doma zdravlja Ulcinj, direktor poručuje da mjesta za brigu nema

Doktorka Ilirijana Ušaku ukazuje da bi rad Doma zdravlja Ulcinj i tretman covid pacijenata trebao biti na mnogo većem nivou. Prema njenim saznanjima, patronaža slabo funkcioniše, pa covid pacijenti po terapiju odlaze u Covid ambulantu. Direktor Doma zdravlja Pavle Marniković kaže da patronaža radi u dvije smjene, te da takve tvrdnje ne stoje.

Doktorka Ilrijana Ušaku izrazila je zabrinutost načinom rada Doma zdravlja u Ulcinju i Covid ambulante. Ona je na svom FB profilu, između ostalog, istakla da je stanje u toj zdravstvenoj instituciji alarmantno.

“ Oduvijek mi govore da se ne vrijedi boriti protiv vjetrenjača, ali su ovo vjetrenjače koje mi ojadiše moj Ulcinj, a ja već uveliko gubim strpljenje.  Radim u zdravstvu i stanje u DZ u Ulcinju je po meni alarmantno. Neka mi ne zamjere kolege, koje uvažam i podržavam, znaju oni savršeno da moj bijes nije usmjeren na njih, bar ne na ovu većinu koju izuzetno cijenim i poštujem”, istakla je Ušaku.

Ona navodi da pacijenti koji su Covid pozitivni, šetaju gradom, kako bi otišli u Dom zdravlja po terapiju.

“Pacijenti koji su Covid pozitivni, a kojima je izrečena mjera samoizolacije, ne smiju da se šetaju kroz Ulcinj i time ugrožavaju sav narod, nego moraju da ostanu kod kuće i dočekaju da im patronaža dođe i uključi terapiju. Ti isti pacijenti su prinuđeni da se šetaju kroz Ulcinj sa otpusnim listama iz raznih bolnica u rukama jer im patronaža ne dolazi kući”, ističe ona.

Ne smije tehničar ili sestra, navodi Ušaku, koji rade sa covid pacijentima da odbiju patronažu iz straha da se ne zaraze. A da pri tom, kako navodi, prema njenim saznanjima, pristaju da odu kod covid pacijenata,I daju terapiju u kućnim uslovima, kada uslijedi privatan poziv.

Direktor Doma zdravlja u Ulcinju Pavle Marniković za Portal Ulcinj kaže da su takve tvrdnje neosnovane.

“ Ne kažem da nema pacijenata koji ne dolaze u Covid ambulantu, zato ta ambulanta i postoji, ali da dolazi većina, da bi primala terapije, nije tačno. Covid pacijenti ne šetaju po Ulcinju,već dolaze na pregled i na redovne kontrole , kada im doktori zakažu. Kontrole su česte, bukvalno na dva-tri dana, zbog postojanja mogućnosti komplikovanja zdravstveno stanja u kratkom periodu. Patronaža radi i to u dvije smjene. Žestoko smo opterećeni, bude dana i kada dnevno se uključi i po 100 i više infuzija.  Iz Covid ambulante su dužni da idu i daju terapije u kućnim uslovima, i idu kod svakog pacijenta,bez izuzetka, kojima je odobrena patronaža”, navodi Marniković, dodavši da po potrebi, tim koji radi u covid ambulanti radi i kućne posjete.

Ukoliko, kako kaže, covid pacijent dođe na pregled, jer to niko ne može da mu zabrani i doktor mu prepiše infuziju, primiće je u covid ambulanti, jer već je tu.

On ističe da od početka koronavirusa, nijedan zdravstveni radnik, apsolutno nijedan, nije odbio radni zadak.

“ Tvrdim da nikada kompaktnije I bolje nijesmo radili. I zato što smo tako radili, i zato što nikada nijedan covid pacijent nije vraćen bez pregleda, i uprkos tome što smo imali i veliki broj inficiranih zdravstvenih radnika, opet sa velikim uspjehom izlazimo u susret svakom pacijentu,” istakao je Marniković.

U jednom trenutku, kaže on, od deset ljekara četiti su bila inficirana, kao i osam tehničara, koji su bili covid pozitivni.

I direktor Doma zdravlja je bio covid pozitivan.Preležao je obostranu upalu pluća i bio je na bolničkom liječenju.

“ Radim sa pacijentima svakodnevno, tako sam se i ja inficirao, kao i moje kolege. Devet godina koliko sam direktor, radim i sa pacijentima svakoga dana,pa i sada. I nesebično dajem sebe u svom poslu. Ovaj Dom zdravlja funkcioniše odlično, a idealno nigdje nije”, kazao je Marniković.

Prema njegovim riječima, u nijednom trenutku nije falilo testova, ni ljekova, koji se daju u domovima zdravlja.

“Mi nijesmo bolnica, niti imamo mogućnosti da se transformišemo u bolnicu”, navodi Marniković.

RTG SNIMAK PLUĆA SAMO RADNIM DANIMA DO 14 SATI, VIKENDOM NA PRIVATAN POZIV UZ SEDAM EURA

Doktorka Ušaku ima zamjerku I na to što se pacijentima radi RTG snimak pluća isključivo radnim danima i to do 14 sati, a ukoliko se javi potreba za snimanjem recimo kasnije ili vikendom, isti ne mogu taj pregled da odrade.

“ Obzirom na prirodu virusa RTG snimak uz laboratoriju je krucijalan nalaz u dijagnostici pneumonija tj. upala pluća. Poražava podatak da je u sred Doma zdravlja u Ulcinju moguće vikendom odraditi snimak pluća ako se tehničar ili sestra koji inače rade u Domu zdravlja pozovu da dođu, a isti se odazovu pozivu, i taj snimak pacijent na kraju plati sedam eura. Pacijent tako dobija snimak, bez opisa, bez ičeg da bi isti nosio na uvid nekom od kolega koji rade privatno”, istakla je Ušaku. 

Dragi moji, naglašava Ušaku, nije do sedam eura, nego do principa gdje se državna zdravstvena ustanova privatizuje bez ičijeg znanja, vjerovatno uz žmurenje, tj izbjegavanje suočavanja sa istinom od strane nadležnih.

RTG SNIMAK SE NE SMIJE NAPLAĆIVATI

S druge strane, direktor Doma zdravlja kaže da se RTG snimak ne naplaćuje, niti se ikad naplaćivao, niti je on dao odobrenje da se tako nešto radi.

“ Ja nisam čuo za tako nešto, niti je to dozvoljeno. Svaki pacijent koji ima primjedbe može se u svakom trenutku obratiti zaštitniku prava pacijenata ili direktno direktoru, iznijeti problem i prijaviti sve nepravilnosti. I dalja procedura je jasna”, kazao je Marniković.

Što se tiče rendgena, tačno je da se snimak pluća može odraditi radnim danima do 14 sati, jer takvo je radno vrijeme.

“Mi u Domu zdravlja imamo samo jednog radiologa. I on je preležao COVID19. Jedan čovjek ne može raditi dvije smjene, tokom pet radnih dana on ispuni svoje radne sate, subotom I nedjeljom ne radi. Kada nema radiologa, koji će opisati snimak, šta da radi rendgen tehničar na poslu”, pojašnjava Marniković.

Na pitanje, šta se dešava ukoliko se covid pacijentu pogorša stanje tokom vikenda, ili poslije 14 sati, te se ukaže potreba za RTG snimkom, Marniković odovara da u svakom trenutku u Domu zdravlja ima doktora, u dvije smjene.

“ Ukoliko se stanje covid pacijenta pogorša i doktor smatra da postoji hitna potreba za RTG snimkom, a u pitanju je vikend, ili vrijeme kada ne radi rendgen,pacijent se uz uput šalje u Opštu bolnicu Bar”, kazao je Marniković.

Sistematizacijom radnih mjesta u Domu zdravlja Ulcinj ima samo jedan radiolog. To se uskoro mijenja.

“ Dobili smo jš jednu specijalizaciju iz radiologije. Za desetak dana biće raspisan konkurs. Neće on početi sa radom sjutra, jer slijedi specijalizacija, ali biće proširena sistematizacija radnih mjesta. To će u budućnosti značiti puno”, kazao je Marniković.

PCR TESTOVE NE RADE NEDJELJOM

Marniković navodi I da je u Domu zdravlja sve prilagođeno trenutnoj situaciji. “Laboratorija za covid pacijente je izdvojena, kao i ambulanta. Radi se u dvije smjene. PCR testove ne radimo samo nedjeljom, jer laboratorija toga dana ne radi”, kazao je Marniković.

UDVOSTRUČEN BROJ PACIJENATA

Prema riječima Marnikovića , 120 pacijenata na dnevnom nivou ima laboratorija, isto toliko I Covid ambulanta, kao I Dom zdravlja. Treba , kako kažete, koordinirati I Covid ambulantom u Vladimiru. Dnevno se uradi, navodi, 60 rendgen snimaka pluća, samo pluća, ne računajući ostalo.

Pročitajte još