Đoni poziva da Zajednica opština koordiniranim radom krene u rješavanje teške epidemiološke situacije

 Đoni poziva da Zajednica opština koordiniranim radom krene u rješavanje teške epidemiološke situacije

Epidemiološka situacija u Ulcinju i dalje je alarmantna, poručuju iz lokalne samouprave. U prilog tome govori , kako navode, i povećan broj preminulih od posljedica COVID-a19 u posljednjih deset dana, kao i prebukiranost Doma zdravlja. Potpredsjednica opštine Hatidža Đoni smatra da je država zakasnila sa mjerama, koje su u Ulcinj pooštrene na insistiranje lokalne samouprave I predlaže  da se ujedini Zajednica opština Crne Gore u rješavanju teške epidemiološke situacije.

 Ona je pozdravila što je glavni grad formirao sopstveno Koordinaciono tijelo .

“Imaju za to I potencijale I finansijske mogućnosti. Mi kao Opština ih nemamo, I ne možemo bez infuzije države I državnog budžeta. Drago mi je što je glavni grad formirao svoje koordinaciono tijelo, mi to ne možemo , ali zato pozivam Zajednicu opština da koordiniše jednim sastanakom sa svim predstavnicima opština I da nam predoči što bi to mi na lokalnom nivou mogli da uradimo, kako bi što bezbolnije prevazišli ovu situaciju. Ali jednim koordinisanim, zajedničkim aktivnostima, uz logističku podršku jedni drugih, kako bi uspjeli da konačno izađemo iz ove situacije”, poručila je Đoni.

Đoni nije zadovoljna reakcijom države na tešku epidemiološku situaciju u najjužnijoj opštini u Crnoj Gori.

“ Ne može se Institut za javno zdravlje jednom izjavom , kojom procjenjuje da je epidemiološka situacija u Crnoj Gori van kontrole, amnestirati od odgovornosti. Niti to mogu svi ovi učesnici, počev od Ministarstva zdravlja I ostalih resora, pa I premijera, koji su tek na naše insistiranje I brojne apele uveli pooštrene mjere u Ulcinju”, kazala je Đoni.

Ona podsjeća da je u Ulcinju prije nepuna dva mjeseca bilo 12 inficiranih.

“ Mi smo sa ovim građanima, sa ovim privrednicima došli na broj od 12 inficiranih. Kada je Covid ušao u obrazovne ustanove, koje su I dalje nastavile da funkcionišu I budu otvorene, počela je ova apokaliptična situacija. Nakon naših apela škole su zatvorene. Da su tada na vrijeme reagovali Ulcinj ne bi bio u ovako teškoj epidemiološkoj situaciji”, istakla je Đoni.

Đoni ukazuje i da su se pored izuzetno teške epidemiološke situacije, pojavili I ogromni socijalni problemi. Ni tu nijesu zadovoljni reakcijom države.

“ Ni jedan jedini euro, konkretno govorim za opštinu Ulcinj,nije usmjeren od strane bilo koje državne institucije,da bi se iz ove situacijemalo lakše izašlo. Ovo se odnosi na opskrbljivanje porodica koje sun a rubu egzistencije, na opskrbljavanje starih I nemoćnih lica, koja su u izolaciji I oboljeli”, istakla je Đoni.

Ona ističe da joj je jasno da je Vlada imala neke druge prioritete.

“ Ja znam da je sada prioritet za novu vlast da podijeli resore I da se oko tih resora iscrpljuju. Ali smatram da iznad svega treba biti zdravlje ljudi I izlazak iz ove situacije”, poručila je Đoni.

Opštinski timovi koji rade na suzbijanju koronavirusa za sada funkcionišu I daju rezultate.

“ Morali smo preći na nepopularne mjere u vidu kažnjavanja. I to je dalo rezultate. Zajedno sa policijom, pored kontrole poštvanja mjera građana, kontrolisali smo I sve locale u gradu. Moram zaključiti da se mjere poštuju”, kazao je načelnik Komunalne policije Miljazim Mustafa.

Pročitajte još