DPS bi glasalo 30,5 odsto građana, DF 20,4, a Demokrate 19,3 odsto

 DPS bi glasalo 30,5 odsto građana, DF 20,4, a Demokrate 19,3 odsto

Demokratsku partiju socijalista (DPS), ukoliko bi naredne sedmice bili održani parlamentarni izbori, podržalo bi 30,5 odsto građana, Demokratski front (DF) 20,4 odsto, a Demokrate 19,3 odsto, pokazalo je istraživanje Centra za demokratiju i ljudska prava (CEDEM).

Prema istraživanju CEDEM-a, Građanski pokret URA dobio bi podršku 6,2 odsto ispitanika, dok bi za Bošnjačku stranku (BS) glasalo 6,1 odsto crnogorskih građana.

Istraživanje koje je sprovedeno od 1.do 11. decembra, na uzorku od 1.022 ispitanika, pokazuje da bi Socijaldemokratska partija (SDP) dobila podršku 4,3 odsto ispitnika, a Socijalistička narodna partija (SNP) 2,9 odsto građana.

Istraživanje pokazauje da bi za Socijaldemokrate glasalo 2,4 odsto ispitanika.

Istu podršku građana dobila bi Albanska alternativa, a Ujedinjenoj Crnoj Gori glas bi dalo dva odsto ispitanika.

Direktorica CEDEM-a Milena Bešić rekla je da 22 odsto ispitanika smatra da su novi izbori jedino rješenje političke krize u Crnoj Gori, a 18 odsto da je rješenje postojeća vlada bez rekonstrukcije.

Ona je kazala da 16,9 odsto crnogorskih građana smatra da je rješenje političke krize potpuno nova vlada, koju će formirati stranke trenutne parlamentarne većine.

Prema riječima Bešić, 10,5 odsto ispitanika smatra da je rješenje manjinska vlada uz podršku DPS-a i partnera.

Kako je navela, za 3,6 odsto crnogorskih građana rješenje politčke krize je manjinska vlada bez podrške DPS-a, a 29,1 odsto nema stav ili ne zna odgovor.

Bešić je kazala da 46,8 odsto građana smatra da se Crna Gora kreće pogrešnim putem, a 24,6 odsto pravim.

„Iz ocjena i stavova vidimo da se nastavlja trend smanjenja povjerenja u institucije. To je svima signal da se pozitivne promjene u društvu, politici i na javnoj sceni moraju desiti“, rekla je Bešić.

Prema istraživanju, najbolje ocijenjeni resor je Ministarstvo finansija i socijalnog staranja, a najgore Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava.

Bešić je kazala da je najbolje ocijenjeni
političar predsjednik Skupštine Aleksa Bečić sa prosječnom ocjenom 2,5, slijede predsjednik Crne Gore Milo Đukanović sa ocjenom 2,35 i vicepremijer Dritan Abazović sa prosječnom ocjenom 2,23.

Premije Zdravko Krivokapić dobio je prosječnu ocjenu 2,19.

Programski menadžer CEDEM-a Marko Pejović kazao je da 71 odsto građana podržava članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji, 12 odsto ne podržava, a 17 odsto nema stav.

Kako je naveo, 46 odsto građana smatra da je pozitivno što je Crna Gora članica NATO-a, 31 odsto ne podržava članstvo, a 23 odsto nema određeno mišljenje o tome.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još