DPS bira stranačke organe: Predsjedništvo bez Gvozdenovića i Simovića

 DPS bira stranačke organe: Predsjedništvo bez Gvozdenovića i Simovića

izvor DPS, arhiva

Konstitutivna sjednica Glavnog odbora Demokratske partije socijalista biće održana danas, a na njoj bi trebalo da budu izabrani novi rukovodeći organi stranke.

Dan piše da će na dnevnom redu biti izbor predsjedništva stranke, odluka o obrazovanju političkog savjeta i odluka o formiranju komisija glavnog odbora.

Predsjednik i potpredsjednici partije, predsjednik Crne Gore, generalni sekretar partije i predsjednik poslaničkog kluba po funkciji su članovi predsjedništva partije.

Po nezvaničnim saznanjima ovog lista, u predsjedništvu DPS-a neće biti istaknutih funkcionera te stranke Milutina Simovića i Branimira Gvozdenovića.

Njih dvojica su ranije odbili da se kandiduju za potpredsjednike stranke, iako su bili predloženi. Simović je trenutno gradonačelnik Nikšića, dok je Gvozdenović poslanik DPS-a. 

U Predsjedništvu neće biti ni Mevludina Nuhodžića Petra Ivanovića, u ranijem periodu takođe istaknutih funkcionera DPS-a.

Očekuje se da i novi sastav predsjedništva prati velike promjene u vrhu stranke i da u njemu budu uglavnom nova lica, dok je politički savjet rezervisan za veterane DPS-a. U statutu DPS-a se navodi da partija ima politički savjet kao savjetodavno tijelo.

“Predsjednika Političkog savjeta bira Glavni odbor i on je za svoj rad odgovoran Predsjedništvu i Glavnom odboru. Sastav i nadležnost Političkog savjeta određuju se aktom koji donosi Glavni odbor. Predsjednik Političkog savjeta rukovodi radom Političke fondacije Demokratske partije socijalista”, piše u statutu najjače opozicione partije.

Očekuje se da na čelo tog savjeta bude imenovan bivši premijer Duško Marković, ali to nije zvanično potvrđeno, niti je Marković detaljnije govorio o tome.

Zbog epidemiološke situacije, sjednica glavnog odbora će, po najavama, biti održana na dvije lokacije u Podgorici i Nikšiću.

Đukanović je krajem januara ponovo izabran za predsjednika Demokratske partije socijalista (DPS), glasovima 585 delegata devetog vanrednog kongresa ove stranke. Novi potpredsjednici partije su Ivan Vuković, aktuelni gradonače lnik Podgorice, Jevto Eraković, doskorašnji direktor Kliničkog centra Crne Gore, Sanja Damjanović, koja je u prethodnom mandatu Vlade bila ministarka nauke, i Abaz Dizdarević, poslanik DPS-a. Na tom kongresu je izabran i glavni odbor partije, koji ima 178 članova.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još