DPS krije karte, SD traži vanredne izbore, BS tehničku vladu, DF ne dolazi

 DPS krije karte, SD traži vanredne izbore, BS tehničku vladu, DF ne dolazi

Poziv predsjednika parlamenta Alekse Bečića za dijalog vlasti i opozicije prihvatili su Demokratska partija socijalista, Socijaldemokrate i Bošnjačka stranka, dok su iz najjače vladajuće koalicije Demokratskog fronta poručili da neće doći.

Lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević potvrdio je u izjavi za Pobjedu da na današnjem sastanku sa predsjednikom Skupštine neće biti predstavnici Demokratskog fronta. Dvije stranke vladajuće koalicije – Demokrate i Ura – prisustvovaće sjutrašnjim razgovorima.

Predsjednik kluba poslanika DPS Danijel Živković juče nije želio da govori o temama koje će njihovi predstavnici iznijeti.

“DPS će se odazvati pozivu, ali ne bih prejudicirao o temama koje ćemo predložiti”, kratko je kazao Živković.

Lider Socijaldemokrata Ivan Brajović saopštio je juče kako smatra da bi na tom sastanku trebalo razgovarati i o konceptu vlade koja bi pripremala vanredne izbore i donošenje skupštinske deklaracije o očuvanju građanske Crne Gore i afirmaciji evropskog sistema vrijednosti.

U pismu koje je uputio Bečiću, on je istakao da je poziv na dijalog odgovoran čin prvog čovjeka crnogorskog parlamenta u situaciji veoma kompleksnog društveno-političkog ambijenta u Crnoj Gori.

Naglasio je da je dijalog i traganje za zrelim i odgovornim kompromisima nužna pretpostavka za rješavanje brojnih otvorenih pitanja koja opterećuju crnogorsko društvo.

Iz SD-a su saopštili da će Brajović kandidovati dvije suštinski značajne teme. Prva se tiče razgovora i dogovora oko koncepta vlade koja bi pripremala vanredne parlamentarne izbore, jer u SD vjeruju da je to adekvatan način rješavanja akutnog problema političke nestabilnosti i izrazite podijeljenosti našeg društva. Drugi segment priče podrazumijeva da Skupština donese rezoluciju (deklaraciju) o očuvanju građanske Crne Gore i afirmaciji evropskog sistema vrijednosti. Smatraju da bi trebalo da bude usvojena sa poželjnom podrškom od najmanje 2/3 poslanika u crnogorskom parlamentu čime bi bila potvrđena neupitna privrženost većine u našoj državi temeljnim vrijednostima evropske Crne Gore.

Bečićevom pozivu odazvala se i Bošnjačka stranka koju će na tom sastanku predstavljati njen lider Ervin Ibrahimović.

Portparol BS-a Adel Omeragić Pobjedi je juče kazao da će oni na sastanku predložiti da se krene u proces formiranja tehničke vlade.

Predsjednik Skupštine je početkom mjeseca svim predsjednicima parlamentarnih političkih partija uputio poziv da 7. jula u Skupštini počnu dijalog sa ciljem rješavanja otvorenih pitanja, koja su značajna za ubrzanje evropskog puta Crne Gore.

Bečić je u tom pozivu naglasio kako je za rješavanje mnogih od tih pitanja potrebna dvotrećinska, odnosno tropetinska većina u Skupštini.

“Samim tim, sve prethodno nameće potrebu da započnemo dijalog o predmetnim pitanjima. Da su ovi procesi laki i jednostavni, vjerovatno bi bili još ranije uspješno okončani. Međutim, dijalog je jedini put do rješenja, a bez vođenja dijaloga smo sasvim sigurno osuđeni na neuspjeh”, navedeno je u Bečićevom pozivu.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još