Galić: Registrovana dva slučaja flurone, mjere bi bile ukinute kada bi bilo više vakcinisanih

 Galić: Registrovana dva slučaja flurone, mjere bi bile ukinute kada bi bilo više vakcinisanih

izvor Shutterstock

Uposljednje vrijeme registrovana su dva slučaja obolijevanja iste osobe od korone i gripa, takozvane flurone, kazao je direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić.

On je u emisiji “Dobro jutro Crna Goro” rekao da za sada nemamo visok novo obolijevanja od gripa.

– Imamo oko 546 prijavljenih slučajeva oboljenja nalik gripu, ali ono što je karakteristično, u posljednje vrijeme imamo dva slučaja obolijevanja iste osobe od korone i gripa, takozvane flurone – kazao je Galić.

Nošnje maski, kako je dodao, uticalo je da nijesmo imali oboljele od gripa i drugih respiratornih bolesti do sada.

– Sada kada je došlo do opuštanja od pridržavanja mjera, došlo je do povećanja broja oboljelih. Svakako, te vrijednosti nijesu na toliko visokom nivou i nije toliko opasan kao ranije s obzirom na to da nemamo smrtnih slučajeva, nemamo toliko hospitalizovanih. Ovo je jedan klasični sezonski grip za koji postoji vakina i nošenjem maski može se svesti na niži novo obolijevanja – kazao je Galić .

Smatra da i stručna javnost i građani moraju biti jako oprezni kada se govori o ukidanju mjera i kraju pandemije virusa korona.

– Mi smo razmatrali da ukidanje mjera ide kaskadno, da se pažljivo razmatra. I upravo imamo ovakve rezultate jer su mjere na taj način donošene i ukidane. Imamo bolju situaciju od početka godine u odnosu na sve zemlje regiona, jer smo mjerama uspjeli da izbjegnemo dugotrajni visok nivo obolijevanja – kazao je Galić.

Podsjeća da smo u posljednjoj sedmici 2021. i prvoj 2022. godine imali jako visok novo obolijevanja.

– U zemljama regiona imamo veći broj obolijevanja i umiranja. U Crnoj Gori bilježimo pad hospitalizacija i smrtnih ishoda i u skladu sa tim ćemo se i ponašati sve u cilju da se pandemija ne bi vratila – kazao je on.

Galić kaže da je pad interesovanja za vakcinaciju uzrokovan padom oboljelih.

– Mjere bi bile ukinute kada bi bio veći broj vakinisanih, međutim, ovako smo primorani da ih sprovodimo – kazao je Galić.

Ističe da su zdravstvene vlasti ostavile građanima da odluče da li će primiti četvrtu dozu vakcine.

– Naravno preporučljivo je da prođe šest mjeseci od treće doze, pogotovo rizične grupe. Za njih je čvrsta preporuka da se vakcinišu – kazao je on.

Od tri do pet mjeseci treba sačekati na vakcinaciju nakon bolovanja virusa korona.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još