Država oduzela cigarete deset kompanija, tom prilikom niko nije uhapšen

 Država oduzela cigarete deset kompanija, tom prilikom niko nije uhapšen

izvor Vlada CG

Rok za iznošenje duvanskih proizvoda iz Slobode zone Luke Bari 5. maja istekao je za deset privrednih društava i to: “ATLANT MONT” Šejselska ostrva, “M.P.S GRUPA” Podgorica, “OMNI MAXTRADE LTD” Sejšeli, “NEWORLD OVERSEAS LIMITED” Kipar, “NRT PARTNERS LTD” Sejšeli, “LENORA INTERNATIONAL” SAD, “Montenegro Duvan Comerc” Mojkovac, “WEST POINT” Podgorica, “SACE LTD” Delaware-SAD, “RIPŠPED” Bar, saopšteno je iz Uprave prihoda i carina.

Podsjećamo, država je zaplijenila više od 100.000 paketa duvanskih proizvoda bez akciza vrijednosti više desetina miliona eura, a kojima nije produžen rok za skladištenje u Slobodnoj carinskoj zoni.

U Upravi prihoda i carina pojašnjavaju da je na dan stupanja na snagu Odluke o zabrani skladištenja duvanskh proizvoda na teritoriji Slobodne zone “Luka Bar”, 1. januara 2022.godine, ukupno 13 privrednih društava je na zalihama imalo cigarete i druge duvanske proizvode.

– Shodo članu 1 stav 3 Odluke, carinski organ je bio dužan da u roku od 15 dana od dana stupanja na snagu ove odluke donese rješenje u skladu sa članom 172 stav 3 Carinskog zakona, kojim se zabranjuje obavljanje djelatnosti skladištenja duvanskih proizvoda i ukine ili izmijeni odobrenja koja su izdata za vođenje evidencije za skladištenje duvanskih proizvoda u Slobodnoj zoni “Luka Bar” – saopšteno je iz Uprave prihoda i carina.

U cilju primjene odredbe člana 172 stav 3 Carinskog zakona, Uprava prihoda i carina je dopunila rješenje o početku rada Slobodne zone “Luka Bar” kojim je zabranila smještanje radi skladištenja duvanskih proizvoda na teritoriji Slobodne zone “Luka Bar”.

– Na osnovu Odluke i rješenja Uprave prihoda i carina, po službenoj dužnosti, ukinuta su rješenja o odobravanju vođenja evidencija u zoni korisnicima koji su obavljali djelatnost skladištenja duvanskih proizvoda, dok su izmijenjena rješenja korisnicima koji pored skladištenja duvanskih proizvoda skladište i drugu robu ili obavljaju i druge djelatnosti. U rješenjima svim držaocima duvanskih proizvoda su određeni rokovi za otpremanje istih iz Slobodne zone Luka Bar. Rokovi su određeni vodeći računa o količini duvanskih proizvoda koji su se zatekli na zalihama – objašnjeno je u saopštenju.

Posljednjem korisniku istekao je rok za iznošenje robe iz Slobode zone 5. maja, osim za, kako su rekli iz Uprave prihoda i carina, 24 kontejnera koja se nalaze na kontejnerskom terminalu u Luci Bar, za koje postoji najava da će u narednih 10 dana biti iznijeti iz slobodne zone u skladu sa procedurom.

Informaciju o tome koliko je osoba koje su bile korisnici Slobodne zone uplatila na ime skladištenja cigareta Uprava prihoda i carina ne posjeduje.

Prilikom oduzimanja uskladištenih duvanskih proizvoda nijedna osoba nije uhapšena.

– Shodno članu 292 Carinskog zakona, robe koje su u skladu sa ovim zakonom oduzete, odnosno robe za koje je po odredbama ovog zakona propisano izlaganje javnoj prodaji, prodaće se. Dalje, članom 293 Carinskog zakona propisano je da Carinarnica prodaje oduzetu robu izlaganjem javnoj prodaji, pri čemu postupa u skladu sa propisima. Ako se radi o robi koja se ne može prodati, odnosno upotrijebiti zbog zdravstvenih, veterinarskih, fitopatoloških, sigurnosnih ili drugih razloga propisanih ovim zakonom, ta roba se uništava pod carinskom kontrolom i nadzorom, u skladu sa odgovarajućim propisima. Navedna roba shodno carinskim propisima podliježe zdravstveno sanitarnoj kontroli – navedeno je u saopštenju Uprave carina i prihoda.

Obzirom da su privrednim društvima, bivšim korisnicima Slobodne zone Luka Bar istekli rokovi u kojima su bili dužni da preduzmu radnje radi odobravanja carinski dozvoljenog postupanja ili upotrebe robe i otpreme robu u inostranstvo, ovi duvanski proizvodi više nijesu pod carinskim nadzorom.

U Upravi kažu da je formirana radna grupa koja će utvrditi koji je najbolji model da se oduzeti duvanski proizvodi lageruju u skladu sa zakonom.

– Dok se ne reguliše status ove robe, ona će biti smještena na lokaciji koja je pod carinskim nadzorom, kako bi se prevenirala eventualna mogućnost krađe. Javnosti je poznato da su se krađe više puta dešavale u prethodnom periodu – pojašnjavaju u Upravi prihoda i catina.

Dodaju da naplata akciza u periodu od 1. januara do 16. maja 2022. iznosi 95,2 miliona eura što je 27 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine.

– Ostvaren je značajan rast prihoda od akciza na duvanske proizvode od 87 odsto Ili 13 miliona eura više, u odnosu na isti period prošle godine, što govori u prilog tome da aktivnosti koje sprovode Vlada Crne Gore, resorno Ministarstvo i Uprava prihoda i carina u borbi protiv šverca cigara, daju očekivane rezultate – zaključeno je u saopštenju.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još