Državne institucije zloupotrebljavaju akt Vlade

 Državne institucije zloupotrebljavaju akt Vlade

izvor PR Centar

Udruženje Roditelji zatražilo je od premijera Zdravka Krivokapića i Savjeta za borbu protiv korona virusa da spriječe izbjegavanje naredbe o plaćenom odsustvu sa posla.

Udruženje je zatražilo od Krivokapića i Savjeta da apeluju na državne, ali i druge institucije da ne zloupotrebljavaju naredbu Vlade kojom je propisano da se roditelju djeteta do 11 godina mora obezbijediti pravo na plaćeno odsustvo sa rada zbog pandemije izazvane korona virusom.

Izvršna direktorica te nevladine organizacije Kristina Mihailović kazala je Pobjedi, da veliki broj državnih institucija proizvoljno tumači naredbu koja je donešena u oktobru prošle godine.

Mihailović je rekla da su za šest dana dobili čak 81 pritužbu roditelja koji su se požalili da ne mogu da ostvare svoja prava.

Prema njenim riječima, većina njih radi u državnoj upravi.

“Poslodavci ih ubjeđuju da ta mjera uopšte više ne važi, te da je nema u Službenom listu, što apsolutno nije tačno”, rekla je Mihailović.

Ona smatra da je prvo što je problematično da se na čudan način tumači odredba koja se odnosi na one roditelje koji rade u institucijama koje su izuzete od naredbe.

Mihailović je kazala da i u tim situacijama jedan od roditelja ima pravo na plaćeno odsustvo, ali da institucije to tumače kao da oboje moraju da rade u istoj instituciji, što je besmisleno, i ne smije se tumačiti na taj način.

“Tako ljudi koji rade u institucijama izuzetim od naredbe ne mogu da ostvare pravo koje im pripada”, navela je Mihailović.

Drugi je problem, kaže je dodala, što su se neke od institucija koje nijesu na spisku izuzetih od naredbe, “samoproglasili” izuzetim jer im tako odgovara.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još