Državni vrh nevakcinisan: Antitijela kao opravdanje

 Državni vrh nevakcinisan: Antitijela kao opravdanje

Iako su nadležni odnedavno pokrenuli kampanju masovne imunizacije, kako zbog zdravlja stanovništa, tako i zbog što uspješnije turističke sezone koja je pred nama, sam državni vrh još uvijek nije dao primjer građanima. Ni predsjednik države Milo Đukanović, ni premijer Zdravko Krivokapić ni predsjednik Skupštine Aleksa Bečić nisu primili vakcinu protiv koronavirusa.

Masovna vakcinacija počela je juče kada su građani CG pokazali odgovornost i srazmjerno populaciji postavili rekord u Evropi – u danu je vakcinisano skoro 10 000  ljudi. Prema dostupnim podacima, do sada, rekorder je bila Njemačka koja je vakcinisala milion stanovnika u jednom danu, što je 1,2 odsto cjelokupne populacije. Crna Gora je, međutim, juče vakcinisala 1,5 odsto stanovništva.

Muzički centar juče, foto: FOS Media

Sa druge strane, državni vrh ima opravdanje zašto još uvijek nije vakcinisan iako uredno poziva građane na imunizaciju.

Na pitanje FOS-a na jučerašnjoj pres konferenciji premijer Zdravko Krivokapić kazao je da ne bježi od vakcinacije ali da sada ima antitijela, ”pa nema potrebe”.

Krivokapić se juče osvrnuo i na svoje kršenje mjera u prethodnom periodu nazvavši to slobodom koju ispolji, ”a koja sigurno nekada pređe mjeru nepristojnog”. Premijer je kazao da se nada da se to više neće dešavati, kao što se nije dešavalo u posljednje vrijeme.

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić pozvao je građane da se vakcinišu a kada će se on vakcinisati na naš upit odgovorio je ovako:

”Građane pozivam i pozivaću da pristupe procesu imunizacije, kako bismo što prije stvorili pretpostavke za povratak u redovno funkcionisanje. Međutim, visoki funkcioneri opozicije ranije su oštro reagovali na vakcinaciju ministarke zdravlja Jelene Borovinić Bojović, navodeći da je time što je primila vakcinu oduzela mogućnost da se spasi život nekoga ko je mnogo ugroženiji. Stoga, da ne bi došlo do sličnih zloupotreba i u mom slučaju, polazeći od toga da sam mlad čovjek i da spadam u manje ugroženu grupu, sačekaću da se vakcinišu građani koji su ugroženiji od mene. Takođe, vakcinu ću primiti uz prethodno utvrđivanje broja antitijela, kako bi se utvrdio i stepen potrebe za vakcinacijom. Nemam nikakav problem da kada to bude, isto učinim javno”, navodi  se u odgovoru Bečića.

Na isto pitanje odgovor nismo dobili od šefa države Mila Đukanovića.

On je nedavno takođe nevakcinisanje opravdao antitijelima:

“Ja sam kontrolom kod ljekara došao do rezultata da imam veliki broj antitijela, iako nijednom tokom trajanja pandemije nikad nisam imao pozitivan test tokom tridesetak testiranja. Ali, očigledno da sam uspio da zaradim virus i iznesem na način na koji sam ga iznio. Preporuka je ljekara da se sa tolikim brojem antitijela ne treba sada vakcinisati nego sačekati da prođe određeno vrijeme. Kada to vrijeme prođe, svakako ću se vakcinisati”, rekao je Đukanović.

Vicepremijer Dritan Abazović i ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović jedini su članovi Vlade koji su se vakcinisali.

foto: gov.me

FOS je nedavno svim ministrima uputio pitanje da li će se vakcinisati i  tako ohrabriti građane da isto učine.

foto: gov.me

Na naš upit odgovor nismo dobili od Ministarstva ekonomskog razvoja Jakova Milatovića, Ministarstva kapitalnih investicija Mladena Bojanića, Ministarstva prosvjete nauke, kulture i sporta koje predvodi Vesna Bratić, Ministarstva pravde ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića te Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede na čijem je čelu Aleksandar Stijović. Preostali ministri su kazali da će se vakcinisati, ali dosad niko od njih to nije učinio.

Situacija u regionu znatno drugačija

Premijerka Srbije Ana Brnabić među prvima vakcinisala se protiv koronavirusa. Ministri odbrane i zdravlja Srbije Nebojša Sefanović i Zlatibor Lončar primili su u januaru vakcinu kineske kompanije Sinophfarm protiv COVID-19. Vakcinu je primio i ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić…

izvor: Instagram / Ana Brnabić

Predsjednik Aleksandar Vučić nedavno se vakcinisao nakon više najavljivanja da će to učiniti. Nakon što je Vučić primio prvu dozu, oko 70 hiljada građana Srbije se vakcinisalo.

Aljbin Kurti, premijer Kosova, vakcinisao se protiv Kovida-19 u danu kada je na Kosovu zvanično počela vakcinacija protiv te bolesti.

Tom prilikom, Kurti je pozvao sve da se vakcinišu i da ne treba da imaju dileme kada su u pitanju korist od vakcine.

Tokom marta, vakcinu protiv Kovida- 19, kompanije Astrazeneka, primili su i predsjednik Slovenije Borut Pahor, premijer Janez Janša, kao i predsjednik parlamenta Igor Zorčić i predsjednik državnog vijeća Alojza Kovšc.

Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, vakcinisao se nedavno. On je primio rusku vakcinu Sputnjik V.

Početkom januara, vakcinu protiv korona virusa primio je predsjednik Hrvatske Zoran Milanović, kao i desetak ministara u vladi.

Cilj hrvatske vlade je da se vakciniše najmanje 70 odsto stanovništva, a pokrenuta je i kampanja čija je glavna poruka „Misli na druge, vakciniši se”.

Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

Tokom januara premijer Sjeverne Makedonije  Zoran Zaev izjavio je da prvo treba da se vakcinišu ljekari, medicinske sestre, odnosno zaposleni u zdravstvu, pa potom hronični bolesnici, stariji ljudi i oni koji su izgbili člana porodice.

Zaev je rekao da od političara prvi treba da primi vakcinu ministar zdravlja Venko Filipče.

„Ja sam jednak s drugima i daću lični primjer da se svi što prije vakcinišemo”, dodao je makedonski premijer.

izvor FOS media

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još