Đukanović: Aktuelna Vlada Crne Gore izgleda kao čovjek zatečen u raskoraku

 Đukanović: Aktuelna Vlada Crne Gore izgleda kao čovjek zatečen u raskoraku

FOTO PREDSJEDNIK CG

Aktuelna Vlada Crne Gore izgleda kao čovjek zatečen u raskoraku, u kojem se ne može dugo ostati, ocijenio je predsjednik države Milo Đukanović.

On je u intervjuu Pobjedi kazao da sofisticirana faza hibridnog rata, kojem je Crna Gora bila izložena tokom čitave prošle godine, nije kreirana zbog nas.

“Ovo je rat protiv Evrope i NATO. Crna Gora se branila koliko je mogla. I više nego što je mogla, posebno imajući u vidu koga je imala za protivnika. I u susjedstvu i u daljem inostranstvu”, ocijenio je Đukanović.

Kazao da Vladu podržavaju tri koalicije sa 41 poslaničkim mandatom, od čega dvije trećine ima koalicija Demokratskog fronta, koja otvoreno služi velikosrpskom nacionalizmu i antievropskoj politici.

Đukanović je rekao da se istovremeno, Vlada zaklinje u partnerstvo sa Evropskom unijom (EU) i NATO.

On je upitao “na šta liči ovakvo usvajanje zakona u parlamentu, i to bez procedure usaglašavanja sa nadležnim evropskim autoritetima, koji su svih prethodnih godina potvrđivali usaglašenost tadašnjih zakona sa evropskom pravnom tekovinom”.

“Novom praksom, danas razgrađujemo dostignuti nivo harmonizacije sa EU.Tako je i sa odgovornošću prema zajedničkim bezbjednosnim interesima u okviru NATO”, kazao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, ozbiljna Vlada ne smije sebi dozvoliti da pod pritiskom svakodnevnih političkih ucjena pravi takve kompromise, i to baš u bezbjednosnom sistemu.

Na pitanje zašto podvlači sistem bezbjednosti, Đukanović je odgovorio zato što je manje štetno imati neke od ljudi takvih političkih biografija u Vladi nego na mjestima gdje ne odgovaramo samo za svoje interese, već i za interese saveza čija smo članica.

“Bez imalo lične note: kako mislite da Vašington, Brisel, London, Berlin gledaju na okolnost da su ljudi, nepravosnažno osuđeni na visoke zatvorske kazne za događaje 2016. godine – što su bezbjednosne i spoljnopolitičke strukture tih zemalja okvalifikovale kao pokušaj državnog udara – danas na mjestima na kojim bi im mogle biti dostupne najpovjerljivije NATO bezbjednosne informacije”, upitao je Đukanović.

On je dodao da “neka nas ne zavara to što nam se takvo podozrenje još ne saopštava na sav glas”.

“NATO je savez koji poštuje slobodnu volju građana u svakoj zemlji članici, u svakoj zemlji uopšte. Istovremeno, jednako tako poštuje i čuva povjerljivost svojih podataka i svoje bezbjednosne interese”, ocijenio je Đukanović.

On je rekao da je vrh SPC kao i DF, instrument za manipulativno upravljanje od državnog vrha Srbije.

” Oživljavanjem ideje velike Srbije, sada nazvane “srpskim svetom”, želi se promijeniti karakter Crne Gore, koja bi, umjesto dosadašnje multietničke, sekularne, proevropske zemlje, članice NATO-a, postala nužan dio velikosrpskog trougla Beograd-Banjaluka-Podgorica”, kazao je Đukanović.

Govoreći o izborima u Nikšiću, Đukanović navodi da očekuje ”što i uvijek”:

”Da Nikšićani zaštite svoje dostojanstvo, da pokažu da nijesu na prodaju velikosrpskom nacionalizmu, da prezru polusvijet koji im, zaklonjen crkvom, nudi novac da bi služili interesima rušitelja Crne Gore. Nikšić je uvijek bio uzdanica slobodarske, časne i pametne Crne Gore. Biće i sada”, naveo je šef DPS i dodao:

”I mnoge ljude u novoj parlamentarnoj većini veoma iritira i proglašavanje ovdašnjeg popisa nacionalnim interesom Srbije i agresivni paternalizam beogradske vlasti, koja u Crnu Goru šalje novac i svoje aktiviste ne bi li tako uticali na rezultate lokalnih izbora. To je kontraproduktivno i radi u korist građanske, samosvjesne i evropske Crne Gore”.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još