Đukanović će odložiti izbore u Beranama i Ulcinju?

 Đukanović će odložiti izbore u Beranama i Ulcinju?

izvor FOS media

Predsjednik države Milo Đukanović može da odloži lokalne izbore u Ulcinju i Beranama, koji su raspisani za 27. marta ove godine, na isti način kao što je to učinio i prije dvije godine u slučaju Tivta – izmjenom svoje odluke.

To je “Vijestima” objasnio dugogodišnji sekretar Državne izborne komisije, sada njen član Milisav Ćorić (Socijalistička narodna partija).

Đukanovićev savjetnik za ustavni sistem i pravna pitanja Boris Bastijančić rekao je samo da će predsjednik postupiti po Ustavu i zakonu.

”Predsjednik Crne Gore će postupiti saglasno principu ustavnosti i zakonitosti, strogo vodeći računa o očuvanju pravne sigurnosti u političkom i pravnom sistemu države”, navodi se u odgovoru Bastijančića “Vijestima”, koje su pitale da li će Đukanović odložiti izbore u Ulcinju i Beranama.

Skupština Crne Gore je dopune Zakona o lokalnoj samoupravi usvojila 4. februara, a njima je predviđeno da se lokalni izbori u 14 opština održe u jednom danu. Zakon još nije stupio na snagu, odnosno još nije objavljen u Službenom listu.

Dopune Zakona je predložila opozicija i koalicija “Crno na bijlelo”. U njima piše da će se “prvi naredni izbori za odbornike u skupštinama opština Ulcinj, Berane i Plužine, u skladu sa ovim zakonom, održati u 2022. godini istovremeno s održavanjem redovnih izbora za odbornike u Skupštini glavnog grada Podgorica, Skupštini opštine Golubovci (opštine u okviru Glavnog grada) i skupštinama opština: Bar, Bijelo Polje, Danilovgrad, Kolašin, Plav, Plužine, Pljevlja, Rožaje, Žabljak i Šavnik. Odbornicima u skupštinama opština Ulcinj, Berane i Plužine produžava se mandat do izbora odbornika koji će se održati u smislu stava i ovog člana”.

Nakon usvajanja dopuna Zakona čula su se različita tumačenja da li predsjednik krši Ustav ako odloži već raspisane izbore, kao i da bi to trebalo regulisati Zakonom o izboru odbornika i poslanika.

Član DIK-a Milisav Ćorić za “Vijesti” je objasnio da predsjednik države može da izmijeni odluku o raspisivanju izbora.

“Predsjednik države može da izmijeni odluku u dijelu termina održavanja izbora”, rekao je Ćorić odgovarajući na pitanje “Vijesti”.

Đukanović je tako postupio i kada je 20. marta 2020. godine odložio lokalne izbore u Tivtu, navodeći u zvaničnom saopštenju da će se oni održati “u roku od 90 dana od dana prestanka naredbi nadležnih organa kojima su uvedene mjere za sprečavanje unošenja u Crnu Goru, suzbijanje i sprečavanje prenošenja novog koronavirusa”. Epidemiološke prilike su i jedan od razloga zbog kojih je mijenja i važeći Zakon o lokalnoj samoupravi.

Ćorić navodi da je Zakon o izboru odbornika i poslanika neprecizan u dijelu koji se tiče odlaganja izbora, a da su za njegove izmjene potrebna 54 poslanika.

Poslanik Socijalističke narodne partije (SNP) Dragan Vukić smatra da predsjednik države mora da povuče postojeću odluku, a onda da donese novu u skladu sa zakonskim rješenjem koje je doneseno u Skupštini u petak 4. februara, kako bi se izbori u Beranama, Ulcinju i Plužinama održali sa izborima u 11 ostalih opština početkom juna.

”Ovo je zakonsko rješenje koje je već primjenjivano poslije referenduma 2006. godine, kada je u određenom broju opština produžen mandat odbornicima i izbori su bili u jednom danu”, rekao je Vukić “Vijestima”.

To se ticalo odluke Skupštine Crne Gore koja je na sjednici 2. marta 2006. godine donijela Zakon o dopuni Zakona o lokalnoj samoupravi kojim je odbornicima skupština opština i predsjedniku opštine, u opštinama: Andrijevica, Bar, Berane, Bijelo Polje, Danilovgrad, Kolašin, Plav, Plužine, Pljevlja, Rožaje, Ulcinj i Šavnik produžen mandat do održavanja izbora za poslanike u Skupštini Crne Gore u 2006. godini, kako redovni i lokalni izbori u navedenim opštinama ne bi bili održani istovremeno sa održavanjem referenduma o državnopravnom statusu Crne Gore.

”Izbori za odbornike u tim opštinama istovremeno su održani sa parlamentarnim izborima 10. septembra 2006. godine”, podsjeća se u obrazloženu nedavno usvojenih dopuna Zakona o lokalnoj samoupravi koje su predložili opozicija i koalicija “Crno na bijelo”.

Takođe, kako se navodi, razlog za usvajanje ovog zakona leži u aktuelnoj epidemiološkoj situaciji gdje je Crna Gora među prve tri zemlje u svijetu po broju preminulih.

Đukanović je izbore u Ulcinju i Beranama zakazao za 27. mart, a i izbori u Plužinama bi trebalo da budu održani nakon toga, u maju. Opštinske izborne komisije je već trebalo da donesu kalendar rokova za sprovođenje izbornih radnji.

Poslanici opozicije (DPS i koalcioni partneri) su krajem prošle godine kritikovali zahtjeve tadašnjeg vladajućeg saveza da se izmjenama zakona odloži glasanje na Cetinju, Petnjici i Mojkovcu nakon što su lokalni izbori već bili raspisani za 5. decembar prošle godine. Tvrdili su da je to kršenje Ustava jer su već počele izborne radnje i predate izborne liste.

Sada opozicija navodi da je sve po zakonu, dok vladajući savez (Koalicija “Za budućnost Crne Gore” i Demokrate) tvrde suprotno.

izvor Vijesti. me

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još