Đukanović danas sa predstavnicima albanskih stranaka i Liberalnom partijom

 Đukanović danas sa predstavnicima albanskih stranaka i Liberalnom partijom

izvor Kabinet Predsjednika

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović održao je sinoć konsultacije o mandataru sa predstavnicima Ure i Bošnjačke stranke, dok se SNP, kako je saopšteno iz Đukanovićevog kabineta, nije odazvala pozivu. Predstavnici Ure, kako su kazali novinarima, saopštili su Đukanoviću da bi mandat za sastav 43. vlade trebalo da pripadne Dritanu Abazoviću, lideru te partije. Iz BS je, takođe, u razgovoru sa predsjednikom rečeno da je ta partija „najbliža tome da Abazović bude mandatar“.

Đukanović će danas nastaviti konsultacije sa predstavnicima albanskih stranaka i Liberalnom partijom.

Ura: Nema više čekanja

Poslanik GP Ura Miloš Konatar saopštio je da je u razgovoru sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem prenio stav koalicije „Crno na bijelo“ da mandat za sastav nove 43. evropske vlade treba da pripadne predsjedniku Ure Dritanu Abazoviću.

Konatar je novinarima kazao da je na konsultacijama sa Đukanovićem o izboru mandatara za sastav nove vlade kazao da „nema više vremena za čekanje“.

– Nakon skoro mjesec razgovora koji su, kako navodi, išli u dobrom smjeru, smatra da postoji visok stepen saglasnosti oko prioriteta buduće vlade, „koji se odnose na odblokiranje evropskog puta, nastavak sveobuhvatne izborne reforme i borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije“.

– Suština je da nova evropska vlada mora uraditi sve da bude naredna članica EU. S obzirom na to da su i druge kolege to podržale, što se nas tiče, stekli su se uslovi da predsjednik Đukanović mandat za formiranje vlade da Abazoviću – poručio je Konatar.

Poslanica GP Ura Božena Jelušić ukazala je da Ura nikada nije, niti će doprinositi polarizaciji Crne Gore, što su „dokazali svojim djelovanjem“. Smatra da je u ovom momentu potrebno staviti u pogon sve što je važno za dobrobit građana.

– Smatramo da se na tim temeljima moramo okupiti svi kojima je stalo do ove države. Spremni smo da damo svoj maksimalni doprinos, a to očekujemo i od drugih – poručila je ona.

Važni resori, ali i program

Predsjednik Bošnjačke partije Ervin Ibrahimović kazao je novinarima, nakon sastanka sa Đukanovićem, da je njegova partija najbliža tome da lider Ure Dritan Abazović bude mandatar nove vlade.

– Za BS je važno konstituisanje vlade i resori, ali i programski ciljevi i interesi građana. Važno nam je i uvažavanje i BS i bošnjačkog naroda u Crnoj Gori – kazao je Ibrahimović.

Rekao je da vjeruje da su u završnoj fazi pregovora o konstituisanju vlade. Pozvao je političke aktere da budu odgovorni i da se što prije dogovore.

Šef države je u petak razgovarao sa liderima Socijaldemokrata i SDP-a, Damirom Šehovićem i Raškom Konjevićem. Pozivu Đukanovića na konsultacije o mandataru ranije se nijesu odazvali Demokratski front i Demokrate.

Prema Ustavu, predsjednik Crne Gore ima rok do 6. marta da odredi mandatara koji će imati podršku najmanje 41 poslanika u Skupštini Crne Gore.

izvor Pobjeda

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još