Đukanović i Ofner Bokan: Jevreji se u Crnoj Gori osjećaju sigurno kao rijetko gdje u svijetu

 Đukanović i Ofner Bokan: Jevreji se u Crnoj Gori osjećaju sigurno kao rijetko gdje u svijetu

FOTO KABINET PREDSJEDNIKA CG

Crna Gora je država kojoj je stran svaki oblik antisemitizma, kazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović tokom današnjeg sastanka sa predsjednicom Jevrejske zajednice u Crnoj Gori Ninom Ofner Bokan, koja se saglasila sa tim i dodala da se u Crnoj Gori Jevreji osjećaju potpuno sigurni, kao rijetko gdje u svijetu.

Kako je saopšteno iz kabineta predsjednika, Đukanović je ocijenio konstruktivnim djelovanje Jevrejske zajednice u Crnoj Gori i iskazao zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom.

“Podsjetio je na Sporazum o međusobnim odnosima između Vlade i Jevrejske zajednice koji je potpisan još 2011. godine, koji je prepoznat i kao značajan impuls sveukupnim odnosima koje naša država ostvaruje sa Izraelom i međunarodnim jevrejskim institucijama. Predsjednik se osvrnuo na neprolazne vrijednosti slobode i antifašizma koje zajednički baštinimo”, navode i se u saopštenju.

Đukanović je kazao da očekuje da će se višegodišnja tradicija održavanja Mahar konferencije u Crnoj Gori, koja je zbog pandemije Covid-19 ove godine izostala, nastaviti naredne godine, imajući u vidu njen poseban značaj za jevrejske zajednice na Balkanu i jugoistočnoj Evropi.

“Predsjednik je izrazio interesovanje za realizaciju projekta izgradnje Sinagoge i Jevrejskog kulturnog centra u Podgorici i iskoristio priliku da neposredno čestita jevrejski praznik Hanuku i iskaže zadovoljstvo prijemom Jevrejske zajednice Crne Gore u Evropski jevrejski kongres”, dodaje se u saopštenju.

Ofner Bokan je posebno zahvalila Đukanoviću za podršku prilikom osnivanja Jevrejske zajednice i pomoć u višegodišnjem sprovođenju njenih aktivnosti.

Upoznala je predsjednika sa aktivnostima na planu organizacije i realizacije Mahar konferencije u narednoj godini, kao i projekcijama vezanim za izgradnju Sinagoge i Kulturnog centra u Podgorici uz poziv predsjedniku da nakon okončanja njihove izgradnje upali prvu svijeću tokom praznika Hanuke.

“Zahvalila je predsjedniku za upućene čestitke i prenijela mu srdačne pozdrave predsjednika Evropskog jevrejskog kongresa Moše Kantora. Sagovornici su obostrano iskazali spremnost da u daljoj saradnji daju doprinos rješavanju pitanja od značaja za Jevrejsku zajednicu i sve njene pripadnike u Crnoj Gori”, zaključuje se u saopštenju.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još