Đukanović: Jedino znanjem i podizanjem kvaliteta obrazovanja Crnu Goru možemo mijenjati na bolje

 Đukanović: Jedino znanjem i podizanjem kvaliteta obrazovanja Crnu Goru možemo mijenjati na bolje

Kao društvo moramo pojačati napore kako bi u što većoj mjeri i što brže dostigli standarde razvijenog svijeta. Kontinuirano povećanje ulaganja u oblast obrazovanja mora biti imperativ svake buduće crnogorske vlade – poručio je Đukanović.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović uputio je povodom 4. aprila – Dana studenata, čestitku svim crnogorskim studentkinjama i studentima, ističući da je ubijeđen da je jedino znanjem i podizanjem kvaliteta obrazovanja Crnu Goru moguće mijenjati na bolje.

Današnji dan je, ističe Đukanović, praznik znanja, progresivne misli posvećene izgradnji društva jednakosti, pravde, etičnosti i morala, simbol borbe studenata za svoja prava i autonomiju Univerziteta, kao i dan sjećanja na Cetinjanina Žarka Marinovića koji je 4. aprila 1936. godine za ostvarenje tih ciljeva dao svoj život.

– I aktuelni trenutak nosi svoje dileme i izazove, kako one nad kojima je zabrinut cijeli svijet, tako i one unutar crnogorskog društva, izloženog raznim pokušajima negacije njegovih najvećih građanskih vrijednosti i identiteta. Ovo vrijeme treba hrabre, slobodne i inovativne ljude, sposobne da daju prave i pravovremene odgovore koji vode dugoročno održivim rješenjima. Svako od vas treba da ima svoje mjesto i ulogu u kreiranju i snaženju temelja razvijene, moderne, evropske Crne Gore – kazao je Đukanović.

Podsjetio je na riječi Nelsona Mendele- obrazovanje je najmoćnije oružje kojim možemo promijeniti svijet.

– Svijet se mijenja nevjerovatnom brzinom, sposobnost jednog društva da se prilagodi tim promjenama i stavi ih u funkciju sopstvenog napretka sve manje zavisi od dostupnih prirodnih resursa, a sve više od znanja i vještina ljudi koji ga čine. Ulaganje u obrazovanje i nauku predstavlja najbolju investiciju u budućnost. Svjesni smo da Crna Gora i dalje nije dosegla potreban nivo kvaliteta obrazovanja koji bi joj garantovao punu konkurentnost u širim okvirima. Zato kao društvo moramo pojačati napore kako bi u što većoj mjeri i što brže dostigli standarde razvijenog svijeta. Kontinuirano povećanje ulaganja u oblast obrazovanja mora biti imperativ svake buduće crnogorske vlade – kazao je Đukanović.

Ubijeđen je da jedino znanjem i podizanjem kvaliteta obrazovanja Crnu Goru možemo mijenjati na bolje.

– Osnažiti njenu konkurentnost na evropskoj i globalnoj sceni, što će nesumnjivo dovesti do značajno višeg kvaliteta života za njene građane. Takvih mogućnosti ste najsvjesniji vi, koji se obrazujete u vrijeme ekspanzije digitalnih tehnologija, nastanka novih zanimanja koja zahtijevaju nove vještine i kompetencije, razvoj cjeloživotnog učenja, e-učenja i primjene inovativnih metoda, kao nosioci ideje društva znanja. Studentski dani, pored posvećenog rada, trajno obogaćuju život nezamjenjivim iskustvima prijateljstva i druženja. Neka vam i ovaj dan na taj način bude obilježen. Čestitam vam Dan studenata – poručuje Đukanović.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još