Đukanović: Vladi suditi o učinjenom a ne o najavljenom, izlaganje obilovalo kontradiktornostima

 Đukanović: Vladi suditi o učinjenom a ne o najavljenom, izlaganje obilovalo kontradiktornostima

Komentarišući ekspoze mandatara Zdravka Krivokapića u Skupštini, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović navodi da smatra da je dobro što je započet proces izbora nove vlade te da svakoj vladi treba suditi na osnovu učinjenog a ne najavljenog.

“Mislim da o ovom kao i o svakoj prethodnoj vladi treba suditi na osnovu onoga što će raditi a ne najavama. Osnovni utisak mi je da je kompletno izlaganje zasnovano na polemičkim tezama u odnosu na predarasude koje je mandatar formirao u prethodnom vremenu i to nikad nije dobro polazište”, kaže Đukanović.

Bilo je, dodaje, mnogo mudrije sačekati sa kritikama.

“Bolje bi se izbjegle kontradiktornosti kojima je obilovalo izlaganje. Odaje se priznanje EU a istovremeno se kritikuje ono što je Crna Gora uradila u međunarodnoj politici”, dodaje on.

Znamo, kaže, da je CG daleko iskoračila ispred svih drugih zemalja.

“Znamo da ne može stajati ocjena da su se dogodili prvi demokratski izbori. Pa sve dosadašnje izbore je pratila upravo međunarodna zajednica i na bazi tih izbornih procesa CG je postala članica NATO-a. Jednako tako nije moguće govoriti o CG kao sprženoj ekonomiji jer znamo da je CG danas značajno ispred drugih ekonomija u regionu i to nije došlo kao dar sa neba. Teško se može odoljeti utisku da je riječ o ozbiljnim predrasudama. Ovdje treba stati sa komentarima. CG je dobila vladu koju je tražila voljom građana i najvažnije je da ta vlada počne da funkcioniše pa ćemo svi biti u prilici da relevantnije sudimo o učincima”, navodi Đukanović.

Upitan očekuje li normalizaciju odnosa sa Srbijom, navodi da ne vidi da je došlo do poremećaja u dimplomatskim odnosima.

“Prema toj okolnosti smo se odnosili veoma odgovorno i vjerujem da će diplomatski odnosi biti u istom duhu kao i prema svim susjednim državama regiona. Kakvi god bili odnosi sa državama obaveza ambasadora je da se ponaša u skladu sa muđunarodnim aktima. Smatram da je ambasador Srbije ispunio sve preduslove za takav odnos MVP prema njemu. Ako pričamo o odgovornoj vlasti ona svakog dana treba da sudi da li neko ugrožava nacionalne interese”, kaže on.

Kako dodaje, ne postoji mogućnost da se amabasador koji je proglašen za personu non grata opet kandiduje za ambasadora.

“Što se kongresa tiče priprema je u intenzivnom procesu. Po prvi put ćemo kongres morati organizovati na 24 mjesta u CG zbog okolnosti. Vanredni kongres je vanredan zahvaljujući neostvarenim očekivanjima na izborima. To je prilika da temeljno pretresemo program i statut i kadrovski sastav. Kada to kažem mislim i na Glavni odbor. Postoji svijest da su potrebne promjene. Cilj je da povratimo dio povjerenja koje nijesmo dobili 30. avgusta”, navodi Đukanović.

Upitan ostaje li predjsednik DPS-a rekao je “o tom potom”.

Na pitanje kakvu kohabitaciju očekuje, kaže korektnu.

“Crna Gora je više puta iznenadila nepovjerljivu javnost. Ne vidim razlog ni za kakvu zebnju. Ubijeđen sam da će i nova vlada poštovati Ustav i da će doprinositi uspješnoj kohabitaciji. Što se tiče ovih zakona, ne mislim da to predstavlja nikav bauk i niko od nas ne vidi nikakvu opasnost od toga. Najvažnije je da sve što treba donijeti treba da bude doneseno u skladu sa Ustavom i u skladu sa pravnim evropskim normama”, zaključio je on.

Izvor FOS Media

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još