Dvije prijave za mjesto VDT-a

 Dvije prijave za mjesto VDT-a

izvor RTCG

Na javni poziv za izbor novog vrhovnog državnog tužioca dosad su prijavila dva kandidata. Kako nezvanično saznaje Dan, radi se o advokatu Aleksandru Kovačeviću i službeniku policije Vladimiru Deleviću.

Predsjednik Tužilačkog savjeta Ivica Stanković raspisao je 27. januara javni poziv za izbor vrhovnog državnog tužioca Crne Gore. Oglas je objavljen na sajtu Tužilačkog savjeta. Od 8. oktobra 2019. godine, Stanković je vršilac dužnosti vrhovnog državnog tužioca.

“Kandidati moraju da ispunjavaju uslove predviđene članom 43 Zakona o Državnom tužilaštvu. Shodno članu 45 Zakona o Državnom tužilaštvu, uz prijavu na javni poziv, kandidat podnosi dokaze o ispunjavanju uslova za izbor vrhovnog državnog tužioca. Dokazi dokumenta o ispunjavanju uslova podnose se u originalu ili ovjerenoj kopiji. Prijava na javni poziv podnosi se Tužilačkom savjetuurokuod 15 danaod dana oglašavanja javnog poziva u „Službenom listu Crne Gore“. Tužilački savjet će odbaciti neblagovremene i nepotpune prijave”, navodi se u oglasu.

Skupština Crne Gore krajem 2020. godine nije izabrala vrhovnog državnog tužioca jer kandidati za tu funkciju Lidija Vukčević i Danijela Marković nisu dobile tropetinsku podršku pos lanika u drugom krugu glasanja.

Za izbor Marković glasalo je 27 poslanika, a 14 je bilo uzdržano.

Specijalni državni tužilac Lidija Vukčević nije dobila nijedan glas. Ona je bila i jedini kandidat za tu funkciju u prvom krugu glasanja, 26. juna 2020. godine, ali nije dobila potrebnu dvotrećinsku podršku poslanika. Za je glasalo 39 poslanika, tri su bila protiv, a tri uzdržana, tako da Vukčević nije dobila potrebnu dvotrećinsku podršku.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još