Džemal Perović : ” Ponuda Vlade neozbiljna i čuje se po treći put. Prvo povraćaj maslinade, pa onda revitalizacija”

 Džemal Perović : ” Ponuda Vlade neozbiljna i čuje se po treći put. Prvo povraćaj maslinade, pa onda revitalizacija”

foto TO Ulcinj

Vijest da raniji vlasnici maslinjaka u uvali Valdanos, od juče mogu ući slobodno na svoja imanja, ali ne i ubirati plodove, odjeknula je najjužnijom opštinom u Crnoj Gori I obradovala brojne građane, koji 43 godine čekaju da uđu u svoje maslinjake, koji su im oduzeti ekspropriacijom, a nikada nijesu privedeni namjeni. Međutim, nešto kasnije počele su I reakcije građana, koji nijesu zadovoljni takvom odlukom Uprave za imovinu, koju je potpisao direktor Blažo Šaranović, na zahtjev Vlade od 4.decembra.

Jedan od najglasnijih boraca za povraćaj maslinjaka u Vladanosu ranijim vlasnicima Džemal Perović, koji je na čelu Monitoring grupe Ulcinj, I koji je organizovao brojne proteste za povraćaj maslinade , na svom FB profile ovakvu odluku ocijenio je veoma neozbiljnom. On ističe da prvi korak mora biti službeni povraćaj maslinjaka vlasnicima, pa tek onda revitalizacija.

foto Privatna arhiva – Džemal Perović

“ Još samo da saznamo ko je omanuo, vlasnici, Vlada ili direktor Šaranović. Ovo je treći put kako se čuje ova neozbiljna ponuda: da vlasnici, takoreći na riječ, revitalizuju svoje masline, otvore pristupne puteve i uberu plodove?!”, podsjetio je Perović.

On navodi da je takvu ponudu prvo dao bivši ministar za ljudska I manjinska prava I bivši predsjednik Opštine Gzim Hajdinaga, pa nakon toga Ministarstvo odbrane, u saglasnosti sa Ministarstvom poljoprivrede i JP morsko dobro. A, sve kako ističe, na riječ.

Posljednja takva ponuda bila je 2015 godine, a prva, prema informacijama portala Ulcinj- 2008. Tada je bila neprihvatljiva za građane Ulcinja.

foto FB

PUTEVI U MASLINADI NEPROHODNI I ZA ŽIVOTINJE

“ Svima preporučujem da pročitaju “Elaborat o stanju maslinjaka Valdanos- analiza trenutnog stanja i predlog mjera za revitalizaciju”, januar 2017, koji je napisao Biotehnički fakultet UCG.

Tamo mogu pročitati da su putevi zarasli i neprohodni, ne samo za ljude već i za životinje,” istakao je Perović.

On navodi da se opis stanja odnosi samo na dio Maslinade kojoj ” se moglo prići”. Ostalo je, kako kaže, pretvoreno u prašumu

“ Ukratko, u revitalizaciju se moraju udruženi uključiti: Agencija za zaštitu životne sredine, Ministarstvo poljoprivrede, nacionalna turistička organizacija i mnogi drugi, jer sve to košta, a vrijedi svaku paru, ” poručio je Perović.

Vrijedi, kako navodi, za sretne zemlje i ljude, koji znaju vrijednost Maslinade, u kojoj se mogu naći i stabla starija od 2000 godina”.

” Svako stablo masline u Valdanosu vrijednije je od bilo kojeg hotela, koji bi se izgradio u ovom unikatu prirode” – riječi su ekologa dr Michael Miler, objavljene u Studiji slučaja: Valdanos simbol Ulcinja, u izdanju NVO Mogul Ulcinj. I Perović na njih podsjeća.

“ Prvi korak je službeni povraćaj vlasnicima! Pa zajedničkim snagama revitalizirati”, decidan je Perović.

foto wikipedia

Podsjetimo, Udruženje za zaštitu I povraćaj imovine Ulcinj, na čijem je čelu Luka Batko Đakonović, uputilo je zathjev potpredsjedniku Vlade Dritanu Abazoviću, da se dozvoli ranijim vlasnicima revitalizacija maslina, čišćenje maslinjaka obraslog u korove, rezidbu maslina u cilju revitalizacije istih, obradu zemljišta- gnojidbu maslina, kao i kasnije ubiranje plodova maslina, kao i samo čišćenje puteva kroz maslinjak. Abazović je zahtjev proslijedio Upravi za imovinu i Ministarstvu finansija, koja je donijela pozitivno rješenje na zahtjev bivših vlasnika da im se omogući revitalizacija maslina I čišćenje pristupnih puteva.

Pročitajte još