Edi Rama: Balkanski mini-šengen značiće uklanjanje granice između Kosova i Albanije

 Edi Rama: Balkanski mini-šengen značiće uklanjanje granice između Kosova i Albanije

izvor DW

Albanski premijer Edi Rama izjavio je da bi sprovođenje ideje balkanskog mini-šengena, “značilo uklanjanje granice između Kosova i Albanije”, kritikujući zvaničnike u Prištini zbog odbijanja da budu deo regionalnih diskusija na Balkanu po tom pitanju.

Naveo je da je prva ideja za balkanski Šengen potekla od bivšeg albanskog premijera Fatosa Nanoa, a da je Rama oživio.

“Ponovo sam je uveo jer su stvoreni uslovi. Nisu to prihvatili. Regionalni Šengen znači uklanjanje granice između Albanije i Kosova, ali dok oni na Kosovu to shvate, proći će godine, a Kosovo i Albanci će izgubiti vrijeme”, rekao je Rama za “Euronews Albania”.

Samtra da bi za Prištinu dijalog sa Beogradom trebalo da bude prioritet koji treba da podigne Kosovo u ekonomskom i socijalnom smislu.

“Za mene je budućnost Kosova bez hrabrosti i odlučnosti da se dijalog okonča mračna, ne u pogledu nezavisnosti, već u pogledu kapaciteta koji mogu biti dostupni za podizanje Kosova na drugi nivo u ekonomskom i socijalnom smislu”, dodao je albanski premijer.

Rama je odbio da govori o kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju, navodeći da će to učiniti nakon parlamentarnih izbora u Albaniji 25. aprila.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još