Eko škola “Marko Nuculović” za primjer

 Eko škola “Marko Nuculović” za primjer

Zelena zastava stigla u OŠ “Marko Nuculović” u Štoju

Zelenu zastavu i status međunarodne Eko škole zasluženo nosi Osnovna škola “Marko Nuculović”. Jedina je škola u Ulcinju sa eko titulom, a učenici sa nastavnicima, svakodnevno predano rade, stvaraju i uređuju, kako bi opravdali status Eko škole.

Početak, i ne baš tako lijepe nove školske godine, uslijed pandemije korona virusa,kada đaci svako malo uče u učionici, pa svako malo na daljinu, ovom kolektivu prigradske škole u Štoju i njihovim đacima, uljepšan je viješću da su primljeni u veliku zajednicu svjetskog nivoa.

“ Entuzijazam članova Eko tima,uloženi trud I svi pređeni koraci koji su bili neophodni, rezultirao je da dobijemo zelenu zastavu i postanemo dio svjetske zajednice Eko škola”, kazala je za Portal Ulcinj koordinatorka tima, učiteljica Senada Vuković.

A sve je počelo, prisjeća se, prije dvije godine. “ Tada je na sjednici Nastavničkog vijeća predstavljen projekat Eko-škole i jednoglasno je odlučeno da predamo zahtjev kao škola koja se kandiduje u veliku porodicu Eko škola u organizaciji Ujedinjenih nacija”, navodi Vuković i dodaje da Eko škole postoje u više od 60 država svijeta, te sa tom titulom povezuju više od 48 hiljada škola, na čak šest kontinenata.

Eko kod Osnovne škole “Marko Nuculović” glasi: “ Brinući o prirodi, brinemo I za sebe,jer mi mijesmo iznad nje, mi smo dio nje.”

Eko kod je postavljen u svim učionicama, na crnogorskom I albanskom jeziku, kao I u holu školu. I djeca su ga prihvatila, i to onako kako samo djeca umiju..Iskreno I sa puno ljubavi svakodnevno doprinose eko zajednici

I zaista djeca brinu. Ozbiljno su shvatili nove obaveze, koje su postale njihova svakodnevica.

 Direktor škole Dulj Aslani je ponosan na učenike, ali I nastavni kadar, jer zdrava budućnost naše planete, kako ističe, zavisi od dobrih odluka onih koji o njoj treba da brinu, a to smo svi mi.

Škola sada ima svoj plastenik

VRIJEDNI EKO UČENICI

 “ Djeca su, uz pomoć svojih roditelja, napravila 25 kućica i hranilica za ptice. Postavilii su ih na drveću u školskom dvorištu”, istakla je koordinatorka tima. Donacijom Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, navodi Vuković zasađeno je 100 korjena maslina. Postavljen je i sistem navodnjavanja kap po kap.

Škola sada ima i svoj plastenik. “ Plastenik od 60 kvadrata, donacija je Turske organizacije TIKA I Ministarstva poljoprivrede. O sadnji i održavanju naravno brinuće učenici- članovi eko tima, uz koordinaciju nastavnika”, kazala je Vuković.

U videu možete vidjeti šta je to vrijedan eko tim OŠ “Marko Nuculović” uradio :

Sem toga, škola sada ima I svoj vrt. Dvorište škole uljepšano je cvijećem i ukrasnim biljem. “ Stare gume, koje bi završile na nekoj divljoj deponiji, kojih ima i previše u našem gradu, djeca su prefarbala i od njih napravila interesantne saksije. Posebno me raduje što djeca uživaju dok to rade, i što kroz jedan tako kreativan i koristan rad, raste i razvija se njihova svijest o značaju očuvanja prirode”, kazala je Vuković.

Svako odjeljenje ima i svoj kutak, svoje biljke o kojima brinu.

VEĆ STIŽU I NAGRADE

Prva nagrada stigla je juče. “ U pitanju su odabrani radovi za učešće u prvoj tematskoj kampanji Fondacije za životnu sredinu za školsku 2020-2021.godinu. U oktobru je počela prva od četiri posebne tematske kampanje- Sanitarno bezbjedna voda i higijena za učenike svih ustanova, u kojima se sprovodi međunarodni program Eko škola, “kazala je nastavnica engleskog jezika i književnosti Silvija Marniković.

Kako ističe, za njih je to sjajna vijest.

“ Eko školski tim snimio je video, putem koga su svojim vršnajcima željeli da ukažu na značaj prevencije i higijene u vrijeme pandemije. Iz Zavoda za školstvo, koji je nacionalni operater Međunarodnog programa Fondacije za obrazovanje o životnoj sredini, su nas obavijestili da je video naših đaka osvojio drugo mjesto na konkursu, tako da ćemo sa još dvije škole predstavlajti Crnu Goru u daljem takmičenju,”kazala je  Marniković.

Pogledajte nagrađeni video :

Direktor škole navodi da priključivanjem eko timu, kompletno osoblje škole, a prije svega učenici dobijaju nove titule. “ U zavisnosti od afiniteta oni  postaju eko-reporteri, dizajneri kućica za ptice, urednici eko-bašte, kreatori eksterijera – članovi eko tima posebno zainteresovani za uređivanje izgleda parkova, dvorišta i ostalih spoljašnjskih prostora zaduženi su za raspoređivanje sadnica drveća i brigu o njima, kao i organizatori različitih događaja”, kazao je Aslani.

Pročitajte još