Epidemiološka situacija komplikovana u velikom broju opština

 Epidemiološka situacija komplikovana u velikom broju opština

Izvor: TVCG – printscreen

Epidemiološka situacija u Crnoj Gori je komplikovana u velikom broju opština, kazao je dr Milko Joksimović epodemiolog Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG).

Epidemiolog Joksimović je u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore kazao se posljednje četiri sedmice situacija sa koronavirusom u Crnoj Gori veoma usložnila i da su brojevi novootkrivenih slučajeva veoma porasli.

“Ove četiri sedmice imao trend porasta, naročito posljednje dvije sedmice, brojevi posljednjih dana premašuju i 300”, kazao je Joksimović.

Da li će doći do restriktivnijih mjera Joksimović kaže da zavisi od mnogo činilaca.

“Epidemiolozi su za mjere koje će u većoj mjeri očuvati javno zdravlje nego što su to ekonomski aspekti, ali su i oni veoma bitni”, kazao je Joksimović, prenosi portal RTCG.

Šta nas čeka u pogledu mjera, smatra da treba prepustiti vremenu i vidjeti kako će donosioci odluka reagovati ali, kako je istakao, sa epidemiološkog aspekta situacija je veoma ozbiljna.

“Polako izlazimo iz zone da su samo Podgorica, Budva, Ulcinj kritični već situacija postaje komplikovana u velikom broju opština. Iimao značajne poraste u opštinama u kojima praktično živi 3/4 stanovnika Crne Gore. Najugroženiji jesu Budva, Tivat, Ulcinj, Kotor pa i Herceg Novi, Podgorica, ali polako dolazi do porasta i u Nikšiću i drugim opštinama pa izlazimo iz zone da se možemo ograničiti na opštine”, kazao je Joksimović.

Podsjetio je da su mjere kojima se možemo boriti protiv koronavirusa iste kao prvog dana, od vakcinacije do poštovanja aktuelnih mjera i vakcinaciju preporučio trudnicama i djeci od 12 do 17 godina koji imaju neku bolest ili u porodici imaju osobu sa teškom bolešću.

Joksimović je dodao da nije nezadovoljan stepenom vakcinisanih u Crnoj Gori.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još