Epidemiološka situacija u Ulcinju sve bolja, ipak mjesta za opuštanje nema

 Epidemiološka situacija u Ulcinju sve bolja, ipak mjesta za opuštanje nema

I sedmica za nama u znaku je opadanja novoinficiranih građana Ulcinja COVID-om19. Direktor Doma zdravlja u Ulcinju Pavle Marniković za Portal Ulcinj kaže da broj covid pacijenata svakodnevno opada.

“Epidemiološka situacija što se tiče Ulcinja je u blagom poboljšanju, što govori da mi u zadnje vrijeme, zadnjih nedjelju dana, imamo manje pacijenata koji se javljaju u Covid ambulantu. U period za prošlu nedjelju , od ponedjeljka do nedjelje smo imali 552 pregleda u Covid ambulanti, od toga je 25 pacijenata upućeno na bolničko liječenje”, kazao je Marniković.

U prethodnih 15-20 dana, u Covid ambulaanti bilo je 120 – 130 pacijenata dnevno. Tako da je opterećenje Covid ambulante, kako navodi direktor, bilo mnogo veće.

“ Mogu vam reći da i sada imamo veliko opterećenje, što se tiče laboratorije, iako je i tu broj u opadanju. Jedno vrijeme smo imali konstantno po 120 do 130 pacijenata za vađenje laboratorijskih nalaza, sad je taj broj izmedju 80 i 100. Ipak je za određeni procenat pao broj”, istakao je Marniković.

Prema njegovim riječima, unazad dvije sedmice, bilo je 60, pa i više rendgen snimaka pluća dnevno.

“ Za proteklu sedmicu smo imali sveukupno 184 snimaka pluća. Tako da je i to u opadanju. To sve govori da se epidemiološka situacija smiruje”, naglasio je Marniković.

U prilog tome ide i broj qrađana koji se testira na COVID 19, koji je takođe u opadanju.

“ Za nedelju dana testirali smo 130 pacijenata, a mi uopšte ne ograničavamo broj za testiranje. Ni u Ulcinju, niti Vladimiru. Ima dovoljno PCR, kao I brzih testova”, rekao je direktor.

On je zadovoljan funkcionisajem kovid ambulante i patronaže. Navodi da patronaža svakodnevno radi svoj posao u dvije smjene .” I tu je posao malo pao, što se tiče patronaže i terapije vezano za kovid pacijente. U prošloj nedjelji smo imali po 25 patronaža dnevno, što je u odnosu na raniji period duplo manje,” kazao je Marniković.

Što se tiče Covid ambulante, kaže da razmišljaju jedino o nabavci pokretnog rendgena.

“Što se tiče ljekova nikad nam ništa nije falilo, kao ni zaštitne opreme za zaposlene, nit će u nekom doglednom vremenu, jer imamo još nešto na lageru. Ambulanta je potpuno opremljena sa svime, sa druqe strane je covid odjeljenje gdje se daje terapija pacijentima. Tu jedino razmišljamo o nabavci pokretnog rendgena,ukoliko budemo imali mogućnosti, kako bi pacijenti na jednom mjestu dobiju kompletnu uslugu”, kazao je Marniković.

Zbog velike potrošnje neophodnih ljekova, posebno onih koji se koriste za bolničku terapiju covid pacijenata, na Covid odjeljenju dešavalo se da po nešto nedostaje. Na to su nam ukazali građani.

U Domu zdravlja objašnjavaju da se nabavke rade redovno, a ukoliko se desi da nečega nema, uslijed velike potrošnje, pacijenti to sami kupuju u apoteci, a sredstva im se refundiraju.

U Ulcinju je trenutno 97 građana inficirano Covidom 19, a Marniković ukazuje da to nije znak da treba da se opustimo, i apeluje na građane da striktno poštuju propisane mjere.

Pročitajte još