Epidemiološkinja IJZ: Još je rano govoriti o silaznom trendu oboljelih

 Epidemiološkinja IJZ: Još je rano govoriti o silaznom trendu oboljelih

izvor IJZ

Epidemiološkinja Instituta za javno zdravlje (IJZ) Marija Božović kazala je da je još uvijek rano govoriti o silaznom trendu kad je riječ o epidemiološkoj situaicji. iako se posljednjih dana bilježi pad broja novoinficiranih virusom korona.

Božović kaže da je u padu i interesovanje za testiranje na kovid u privatnim laboratorijama i IJZ-u, prenosi portal RTCG.

“Ovo je tek početak silaznog trenda u padu novooboljelih. Imali smo u prethodnom periodu veći broj oboljelih, sada imamo pad. Nadamo se da će se tako nastaviti. To je dobro jer znači da se građani pridržavaju mjera”, istakla je Božović u Jutarnjem programu TVCG. 

Do sada je za vakcinaciju, kaže, prijavljeno oko 81.000 građana. Primjećuje da je taj broj svakodnevno veći, i napominje da će biti zadovoljni onda kada većina građana bude iskazala interesovanje za vakcinaciju.

Nauka, pojašnjava ona, kaže da od 65 do 75 posto populacije treba da bude vakcinisano ili da je preležalo infekciju, da bi se stvorio kolektivni imunitet.

“To ne znači da će bolest ili virus potpuno nestati. To sigurno neće biti. To samo znači da nemamo epidemijsko širenje bolesti”, rekla je Božović, napominjući da je do sada vakcinisano oko 23 hiljade građana.

Božović kaže da za sada znaju da u Crnoj Gori postoji britanski soj korona virusa, ali da nemaju podatak koliko je rasprostranjen.

“Nijesam sigurna koliko bi to saznanje uticalo na bilo šta”, istakla je Božović.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još