Eraković: Niko nema pravo da zažmuri nad prijetnjama koje su se nadvile nad CG

 Eraković: Niko nema pravo da zažmuri nad prijetnjama koje su se nadvile nad CG

izvor DPS

U ovom trenutku jedina stranka koja ima politički i kadrovski kapacitet da smiri uzavrele strasti u Crnoj Gori, da sačuva njenu samostalnost i nezavisnost, da obezbijedi prosperitet svih njenih građana je DPS, kaže u intervjuu za Pobjedu Jevto Eraković, novi potpredsjednik Demokratske partije socijalista.

Šansu Crne Gore vidi u formiranju zajedničke platforme koja će okupiti DPS, tradicionalne koalicione partnere i dio nove parlamentarne većine, koji će napraviti otklon od sadašnje retrogradne i opasne politike.

Izbor za potpredsjednika DPS-a predstavlja veliku čast i odgovornost, kaže on, koji su utoliko veći i koji i više obavezuju kada imamo u vidu trenutak u kom se izbor dogodio.

“ Sada, iz nove uloge opozicionog lidera u Skupštini Crne Gore, potrebno je vratiti DPS na mjesto koje joj po svim političkim parametrima i pripada partije koja će formirati Vladu i uticati na povratak Crne Gore na demokratski, evropski put. DPS nastoji da bude dio rješenja, a ne problema i vjerujem da će strategija građanske, demokratske i kompetentne vlasti u službi svih građana, za koju se zalaže DPS, naići na razumijevanje, jer je to najbolje za Crnu Goru”, kazao je Eraković.

Smatra da promjena koju je doživjela DPS je ogromna i u velikoj mjeri otrežnjujuća, ali nije tektonska kako razni dušebrižnici sugerišu.

“ U tom smislu i koncipiramo naš budući rad i na tim novim osnovama gradimo agendu za budućnost .Niko ne može sporiti reformatorsku, državotvornu i mirovnu ulogu DPS od dana njenog osnivanja do danas, što je već samo po sebi podrazumijevalo stalno mijenjanje, stalno nošenje sa otporima promjenama, kao i stalni rad na sebi”., kaže on. .

Ističe da DPS-u promjene nijesu nepoznanica.

“Širom otvorenih očiju gledamo sami sebe, i bolje od ikog znamo gdje i šta smo griješili, koje propuste nije trebalo sebi da dozvolimo, na šta nijesmo dovoljno obratili pažnju (računajući daje za svakog država Crna Gora aksiom kao što je za nas), gdje smo potcijenili problem, isto kao što odlično znamo ko i kako je pripomogao da sve bude kako jeste danas”, kazao je on.

Reforme su bile potrebne dobro su došle, smatra Eraković.

“Građani su prepoznali gdje smo griješili i na biračkom mjestu iskazali svoj sud o tome. Razumijem ih, i bili su apsolutno u pravu! I te stvari smo u stranci analizirali, potpuno svjesni svojih grešaka. I krenuli smo da ih rješavamo, niz koraka smo već preduzeli i tek ćemo, koliko zbog nas toliko i zbog odgovornosti koju osjećamo prema našim glasačima koji su nas opomenuli na prethodnim izborima, ali i svima onima koji nijesu glasali za nas”, kazao je Eraković.

Ističe da je među najvažnijim prioritetima i to da se kao partija lijevog centra još snažnije posvete izgradnji društva jednakih šansi.

“Kroz posao ljekara i kroz neposredni kontakt sa mnogo ljudi u Crnoj Gori, svjedok sam brojnih životnih priča koje naš opominju i obavezuju na veću solidarnost u društvu. Sve je jasnije koliko je hitno i potrebno intenzivirati i unaprijediti borbu protiv devijacija karakterističnih za tranziciona društva, sa krajnjim ciljem ostvariti pristupanje Evropskoj uniji”, naveo je on.

Eraković kaže da to što vidimo i živimo danas, daleko je od građanskog političkog koncepta na koji je Crna Gora bila ponosna i zbog kojeg je u Evropi prepoznata kao država koja sigurnim korakom korača ka EU.

“ Nažalost, imamo nekompetentnu Vladu koja je karikaturalno prezentovana kao ekspertska, gdje je jasno da ministri ne umiju da rade svoj posao, a paradoks nad paradoksima je to da je na čelu Vlade jedne države čovjek koji je izjavio da bi volio da nema te države! U okviru aktuelne parlamentarne većine svoj uticaj nameću ekstremne, populistički nastrojene stranke, nesvjesne da imaju ograničen rok trajanja”, kaže on.

 Trajaće taman onoliko koliko drugima traje potreba za njima, dodaje, ili bolje rečeno, onoliko koliko traje u Srbiji potreba za njima.

“Nacionalističke pretenzije prema bilo kome nikada nijesu donijele ništa dobro. Tim strankama kao da i dalje to nije jasno. Nažalost, pogrešno smo mislili da je takva politika prošlost, bar što se tiče Crne Gore. Po retorici i ciljevima, taj manir kojem sada svjedočimo u Crnoj Gori, najsličniji je vremenu devedesetih. Mnogo nesreće i zla je donijela ta politika i naša je greška što to nijesmo na vrijeme prepoznali i reagovali na odgovarajući način”, smatra potpredsjednik DPS-a.

Jasno je samo, kaže on, jedno takva situacija je neodrživa i mora se rješavati.

“S druge strane, moram da priznam da od dijela predstavnika parlamentarne većine povremeno čujem ohrabrujuće poruke, koje šalju signale da su očigledno svjesni da im nema budućnosti u postojećim okolnostima ekstremističke politike. Očekujemo da će te stranke, zarad svojih birača, napraviti neophodan iskorak, ukoliko žele da odgovore na istorijski izazov pred kojim je danas država. Mislim daje neophodno praviti mostove saradnje koji će doprinijeti homogenizaciji društva i svih odnosa u Crnoj Gori”, istakao je Eraković.

Upozorava da je ovo momenat u kojem niko nema pravo da zažmuri pred prijetnjama koje su se nadvile nad Crnom Gorom.

“Niko nema pravo da oćuti pred činjenicom da je na djelu otvoreno i nedvosmisleno negiranje i urušavanje svih vrijednosti oko kojih se vjekovima okuplja domaćinska i slobodarska Crna Gora. Još manje, bilo ko, ima pravo da poništi crnogorsko građansko društvo na čemu se uveliko radi”, kaže on.

 Situacija kakva je danas ne odgovara nikome u Crnoj Gori.

“Dnevno svjedočimo izjavama i saopštenjima, i iz opozicije i iz stranaka koje pripadaju većini, koja problematizuju rad ključnih institucija u Crnoj Gori. DPS je kao opoziciona stranka spremna da sarađuje i pomogne svim političkim strankama, pa i vladajućoj grupaciji u očuvanju i unapređenju državnih i nacionalnih interesa, ali će se i najoštrije suprotstaviti bilo čijim pokušajima da te interese omalovaži ili izda”, rekao je Eraković.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još