Erozija plaže na Adi traži detaljniji pristup

 Erozija plaže na Adi traži detaljniji pristup

Problem erozije na Adi Bojani je adaptacija na klimatske promjene, a zbog izuzetne prirodne vrijednosti ovog područja potrebno je definisati sveobuhvatni ekološki pristup, u skladu s prirodom i standardima zaštite životne sredine, prilikom donošenja odluke o ovom pitanju… To su neki od zaključaka radionice na kojoj se razmatraju rješenja za eroziju na Adi Bojani, a u organizaciji Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

O tome su govorili i eksperti iz Italije Enco Prancini, Roberto Montanari i Kristijano Marazmi.

Priprema za sezonu

Prve aktivnosti su priprema plaže na Adi Bojani za predstojeću turističku sezonu. Postojeće vještačke dine potrebno je od sredine do kraja maja djelimično „prostrijeti prema moru“ kako bi se plaža prihranila, odnosno stvorio novi profil plaže, ostavljajući prostor za izgradnju novih dina nakon turističke sezone.

– Po potrebi, plažu je moguće dodatno prihraniti s deponije pijeska na ušću. Dalje je postojeći naper potrebno postepeno i pažljivo odstraniti, kako se plaža ne bi destabilizovala, odstranjujući vidjljive vreće odnosno one koje nijesu pokrivene pijeskom, dok je pijesak iz vreća potrebno rasuti kako bi se iskoristio za plažu – naglasili su.

Prikupljanje podataka

Na radionici je konstatovano da je teško odrediti tačan pravac kretanja pijeska zbog malog broja podataka o procesima na ovom području. Na to ukazuju različite pretpostavke profesora Petkovića u Studiji očuvanja i revitalizacije plaže na Adi Bojani s predlogom rješenja (januar 2021. godine) i Izvještaj italijanskih eksperata.

Promjenljivost je, objašnjavaju iz tog resora, uslovljena sezonom i vjetrom, nivo mora se podiže dok se tlo spušta, a nesporan je i nedostatak sedimenta na ovom području.

– Stoga je neophodno raditi na prikupljanju podataka – monitoringu, studijama i analizama procesa (transpost sedimenta duž obale, hidrodinamički model…) u saradnji na visokom nivou sa susjednom Albanijom – saopšteno je iz tog resora.

Mjere

Naper koji je prošle godine postavljen na Adi Bojani je imao ulogu u zadržavanju plaže ispred turističkog kompleksa na Adi, ali da je ,,doprinio i eroziji drugih djelova Ade i Velike plaže, kao što je uglavnom slučaj sa čvrstim strukturama postavljenim u moru“.

– I pored brojnih primjera takvih struktura širom svijeta i Mediterana, italijanski stručnjaci takve strukture ne preporučuju zbog njihovih kratkoročnih i ograničenih benefita i brojnih nuspojava – saopštilo je Ministarstvo.

Italijanski stručnjaci su, kako je saopštio taj resor, kada su u pitanju srednjoročne mjere, kazali da one treba da obuhvataju redizajn turističkog kompleksa na Adi u skladu s prirodnim okruženjem i uz postepeno obezbjeđivanje obalnog odmaka.

Istakli su da bi se tako ostavio prostor za zaštitu turističkog resursa, ali i za primjenu efikasnijih rješenja za eroziju na Adi, kao što su obezbjeđivanje novih izvora sedimenta i bolja odbrana od dejstva talasa i rijeke.

Taj korak treba da bude praćen obnovom dina i njihovim povezivanjem s postojećom, prirodnom dinom na jugu Ade, smatraju eksperti.

Dugoročne mjere

A kada je riječ o dugoročnim mjerama, one obuhvataju ponovno uspostavljanje transporta sedimenta sistema rijeka Drim i Bojane, kojima bi prethodile studije koje bi najbolje bilo sprovesti na prekograničnom nivou, zajedno s Albanijom. One treba da pokažu da li se može revitalizovati transport sedimenta ka Adi.

U svom izvještaju koji su predstavili na radionici, italijanski stručnjaci predlažu pristup usklađen s prirodnim karakterom ovog područja, koji podrazumijeva aktivnosti na prihrani i smanjenju gubitka pijeska na ovom području.

izvor Pobjeda

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još