EU će predložiti nove uslove za CG

 EU će predložiti nove uslove za CG

izvor Pixabay

Na Međuvladinoj konferenciji između Crne Gore i Evropske unije (EU), koja treba da bude održana u utorak, 22. juna, na kojoj će biti analiziran kompletan pregovarački tok između Crne Gore i EU, dio članica EU će predložiti nove uslove u oblasti vladavine zakona.

Na toj će se konferenciji vidjeti kakvi će to uslovi biti i šta će dio članica evropskog saveza, predvođenih Francuskom, da traži od Crne Gore. Ovo tim prije što je Francuska inicirala novu metodologuju za pristupne pregovore, piše Dan.

Nova metodologija bila je prethodnih dana tema razgovora glavnog pregovarača Crne Gore sa EU Zorke Kordić i francuskih zvaničnika.

“Nakon tri dana intenzivnih sastanaka sa zvaničnicima Francuske, na temu evropske perspektive Crne Gore, dobili smo snažne poruke podrške geostrateškoj orijentaciji Crne Gore, snažnom opredjeljenju za punu usklađenost sa zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU, i onome što je najvažnije, što je ključni prioritet Vlade, a to je suštinska reforma vladavine prava”, kazala je Kordić nakon jučerašnjeg sastanka sa poslanicima Nacionalne skupštine Francuske, čime je završila radnu posjetu Parizu.

Prema njenim riječima raduje što se Francuska svojom političkim prisustvom i konkretnim inicijativama vraća na Zapadni Balkan, što je svojom inicijativom o revidiranoj metodologiji vratila politiku proširenja u snažnu političku debatu na viskom nivou u kontekstu EU.

“Zaista smo dobili ne samo iskrene poruke podrške našem geopolitičkom opredjeljenju, nego i konkretne sugestije u smislu uspješne buduće Međuvladine konferencije između Crne Gore i Evropske unije”, poručila je Kordić.

U razgovorima sa savjetnicom predsjednika Francuske Emanuela Makrona, poslanicima Nacionalne skupštine, kao i u Ministarstvu za Evropu i vanjske poslove i Generalnom sekretarijatu za evropske poslove pri predsjedniku Vlade, pozdravljena je geostrateška opredijeljenost Crne Gore ka EU, snažno partnerstvo u NATO-u i usklađenost vanjske politike sa zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom Evropske unije.

Sagovornici su prenijeli podršku i ohrabrenje Crnoj Gori da odlučno nastavi svoj reformski put, na dobrobit građana i kredibilne evropske perspektive.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još