Evropska komisija zvanično priznala crnogorski kovid sertifikat

 Evropska komisija zvanično priznala crnogorski kovid sertifikat

Foto: European Commission

Evropska komisija donijela je danas odluku kojom se crnogorska digitalna kovid potvrda zvanično priznaje i ona će biti povezana sa sistemom Digitalnog kovid sertifikata EU, što će crnogorskim građanima omogućiti slobodnije putovanje u zemlje Evropske unije.

-Komisija je danas usvojila pet novih odluka o ekvivalentnosti kojima se potvrđuje da su sertifikati o kovid-19 koje izdaju Crna Gora, Tajvan, Tajland, Tunis i Urugvaj ekvivalentni EU digitalnom Kovid sertifikatu. Ova odluka proizilazi iz tehničke procjene koju su izvršile službe EU o digitalnim sertifikatima koje izdaju ovih pet zemalja i koji će kao rezultat biti povezani sa sistemom EU- navodi se na sajtu Evropske komisije.

Dodaje se da će EU prihvatiti kovid sertifikate, među kojima je i crnogorski, pod istim uslovima kao i EU digitalni kovid sertifikat.

U objavi EK se dadaje i da je istovremeno Crna Gora pristala da prihvati EU digitalni Kovid sertifikat za pristigle državljane EU.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji istakao je da su ovo odlične vijesti, poručivši da mu je drago što zemlje Zapadnog Balkana postaju partneri.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još