Farmaceuti na visini zadatka u doba pandemije; period korone obilježio kod pacijenata strah od nestašice ljekova

 Farmaceuti na visini zadatka u doba pandemije; period korone obilježio kod pacijenata strah od nestašice ljekova

foto Portal Ulcinj

Farmaceuti i u Ulcinju i cijeloj Crnoj Gori pokazali su da su oni zdravstveni radnici koji jesu na prvoj liniji , kao što su pokazali i svoju veličinu i znanje da mogu da se suoče i sa pandemijom, kao što je COVID19, kazala je magistar farmacije Mehridžana Derviši Lazorja. Period korone, između ostalog, obilježio je I strah hroničnih pacijenata da će ostati bez ljekova, kao I ubjeđivanje građana da se zalihe antibiotika ne smiju praviti.

Derviši Lazorja ističe, da sa ponosom može reći da nijedan farmaceut nije zatvorio svoju apoteku

“ Naš rad se potpuno promijenio . To je evidentno. Mi smo od početka marta morali da postavimo zaštitnu barijeru, između nas i pacijenta, čega prije pandemijenije bilo. Prije pandemije smo jako puno radili savjetovanja, što nam je sada uskraćeno. Međutim, ono što nas čini sretnim i ponosnim jeste kad uzmete statistike koje su svjetske,I sve korona pozitivne osobe – imamo 60 odsto sa lakšom kliničkom slikom, 30 odsto sa srednjom kliničkom slikom I 10 odsto sa težom. Ovih 60 odsto uglavnom se liječe u apotekama, odnosno terapije i savjet dobiju od svojih farmaceuta, tako da je time još jednom pokazana značajna uloga farmaceuta u kompletnoj zdravstvenoj zaštiti”, istakla je Derviši Lazorja.

Farmaceuti ovaj dugi period pandemije COVID-a19 dijele na dva dijela. Prvi od pojave korona virusa do proglašenja Crne Gore covid free zonom, I drugi talas nakon toga, koji je I sada aktuelan.

“ U prvom dijelu pandemije najtraženija sredstva su bila maske i sredstva za dezinfekciju. Taj period obilježila je i neka priprema nas samih, bilo fizička ili psiho-socijalna, za samu pandemiju, za koju nijesmo znali ni koliko će trajati, ni sa kakvim neprijateljem se suočavamo, ni koji su to načini na koje se možemo štiti, na koji način mi sami možemo doprinijeti da se ne zarazimo i da pređemo preko te bolesti sa najlakšim simptomima”, kazala je Derviši Lazorja.

Kada su antibiotici u pitanju, građani uvijek žele da imaju zalihe, pa je bilo dosta posla I u tom dijelu.

“ U principu, kao I prije pandemije, ljudi uvijek žele da stvari imaju kod kuće. Međutim, mi smo se stvarno kao ustanova trudili da ubijedimo pacijente da se antibiotic ne smiju uzmati tek tako, već isključivo nakon što ljekar ustanovi da je njemu antibiotik neophodan”, kazala je Derviši Lazorja.

Kako ističe, nailazili su u tom dijelu na rzumijevanje građana.

“ Period korona virusa obilježio je I strah hroničnih pacijenata da će doći do nestašice ljekova, pa su željeli da prave zalihe. Međutim, lanac apoteka Pharmalife u nijednom trenutku, od početka pandemije do danas, nije ostao bez ljekova, I svega neophodnog u doba pandemije”, istakla je Derviši Lazorja, dodavši da je njihov najveći uspjeh, što se nijedan zapsoleni u Pharmalife apotekama, nije inficirao na poslu.

Preporuke koje je Derviši Lazorja davala pacijentima su, vlaženje sluznice kao osnovnamjera, da bi se spriječilo da virus, ukoliko dođe u kontakt sa sluznicom, da se ne množi u brzini, odnosno da ne dođe do brze kontaminacije.

“Tako da je uvijek neophodo bilo vlaženje sluznice, nosa I grla sa izotoničnim rastvorom morske vode.Bilo da je to morska voda koju mi ovdje u Ulcinju imamo iz mora, ili izotonični rastvori , koji dođu u obliku komercijalnih proizvoda za vlaženje sluznica nosa I grla”, kazala je ona.

Nakon toga, kako navodi, savjetovala se redovna ishrana, kao preporuka za dobro održavanje psihofizičke forme, a onda i upotreba vitamina.

” Vitamin C, koji je i preporuka za običnu gripu, pa tako I sada za COVID, s tim što su preporuke SZO koje su date na osnovu studija radjenih u toku pandemije, pokazale da se doze vitamina C moraju pojačati na visoke doze I za preventivno uzimanje, I za terapijske svrhe. I doze vitamin D su se dosta povisile u odnosu na doze , koje smo koristili prije početka pandemije, zato što je glavna uloga vitamina D prije pojave covid infekcije bila u resorpciji kalcijuma I fosfata, a sada se kliničkim studijama dokazalo da su osobe koje su imale visoke doze vitamin D u organizmu, prošle sa lakšim simtomima”, kazala je Derviši Lazorja.

Osim toga, prema njenim riječima, tu su probiotici koji omogućavaju da se resorpcija hrane, vitamini, opšte stanje organizma, drže na zadovoljavajućem nivou.

” Nakon toga mikro element Cink, koji je oduvijek bio poznat kao kofaktor u većini hemijskih reakcija, koje dovode do stvaranja imunoloških elemenata, koji su bitni za pojačavanje odbrambenih snaga organizma”, pojašnjava Lazorja Derviši.

Pročitajte još