Fejzić: Neka se blagost Ramazana ogleda u nama kroz solidarnost, umjerenost i lijepu riječ

 Fejzić: Neka se blagost Ramazana ogleda u nama kroz solidarnost, umjerenost i lijepu riječ

izvor POBJEDA

Reis Islamske zajednice Rifat Fejzić je čestitao Ramazan vjernicima islamske vjeroispovijesti u Crnoj Gori i dijaspori uz pozdrav Ramazan mubarek olsun.

– Dragi vjernici, stvoreni smo da pozivamo na pravdu jednaku za sve i da se za nju borimo, da pozivamo na dobro i odvraćamo od zla. Neka nas Ramazan ojača u tome. Neka Stvoritelj bude uz nas i sve pravedne ljude. Neka naša djela budu od koristi nama samima, našoj užoj i široj zajednici i cijelome ummetu. Neka se blagost Ramazana ogleda u nama kroz solidarnost, umjerenost, lijepu riječ i pažnju prema svima – poručio je Fejzić u čestitki.

Poručuje da je Ramazan mjesec Kur’ana i posta, nemjerljive milosti i samokontrole.

– Mjesec prilike da se uzdignemo od svakodnevice i navika koje nam prolaznost prikazuju kao vječnost. Da ostvarimo bliskost sa sobom, članovima porodice, ljudima i Stvoriteljem. Da se osnažimo duhovnošću neprobojnom za materijalna koplja i osvojimo slobodu nad sopstvenim porivima i strahovima. Da probudimo usnulu empatiju i pokažemo solidarnost prema bolesnima, siromašnima, prognanima i obespravljenima. Da nikad ne budemo na strani tlačitelja – poručio je on vjernicima.

Ističe da nakon dva ramazana u okolnostima restriktivnih mjera zbog pandemije, ovog ramazana “imamo razloga da se radujemo zajedničkim ibadetima, teravijama u džematu i iftarima”.

– Međutim, radost vjernika ne može biti potpuna dok se na raznim područjima širom planete lije nedužna krv. Jer vjernik se sa prirodnim katastrofama i bolestima miri znajući da su od Stvoritelja, dok u stradanjima koja uzrokuju ljudi ne vidi nužnost već samo nehumanost. A ljudska oholost i samoljublje nijesu nikad znali za Boga i pravdu, niti za mir i slobodu. Njihove lance raskivali su jednako i Musa, a.s. (Mojsije), i Isa, a.s. (Isus), i Muhammed, a.s., neka je mir Božiji sa njima. Toj smo misiji i mi posvećeni. Ramazan nas podsjeća da su iskušenja prolazna a vjera u Stvoritelja vječna – kazao je on.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još