Fiskalizovano više od dvije trećine obveznika

 Fiskalizovano više od dvije trećine obveznika

ilustracija

VD direktora Uprave prihoda i carina Aleksandar Damjanović saopštio je da je do sada fiskalizovano više od dvije trećine poreskih obveznika, što potvrđuje, kako je rekao, da je ipak najveći dio privrede pokazao odgovornost.

Damjanović je rekao da sada ne bi bilo dobro da te dvije trećine privrednika na svojim leđima nosi teret trećine onih koja kasni sa procesom fiskalizacije.

Proces fiskalizacije je, kako je rekao, nepovratno krenuo, te da svi poreski obveznici koji se još uvijek nisu fiskalizovali moraju da shvate da je to zakonska obaveza koja se ne može izbjeći.

“Ukupan broj računa je oko 17,7 miliona, i ukupan bruto promet oko 500 miliona eura, dakle fiskalizovanih računa, od čega je negdje 70 miliona eura porez na dodatnu vrijednost. Samo za jedan dan (prekjuče) bilo je negdje oko 730.000 računa, što je tri puta više nego tokom cijelog januara mjeseca i negdje se može izvući zaključak da je proces nepovratno krenuo”, kazao je Damjanović za TV Prva.

Istekao je, kaže, period prilagođavanja ili tolerancije, da bi se svi poreski obveznici pripremili, pa bi privredni sektor, kako je rekao, trebalo da shvati ozbiljno svoju zakonsku obavezu, kako bi se proces još više ubrzao.

“U ovom trenutku možemo da kažemo da je više od dvije trećine svih obveznika, da ih zovemo aktivnih obveznika, fiskalizovano, što dovoljno govori o tome da je ipak najveći dio privrede pokazao odgovornost i neku vrstu samosvijesti i da naravno, ne bi sada bilo dobro da te dvije trećine privrednika na svojim leđima nosi teret ove jedne trećine koja još uvijek kasni”, rekao je Damjanović.

Inspektori su već počeli da izlaze na teren, da bi, kako je rekao, evidentirali sve one koji su obveznici ovog procesa.

Govoreći o štrajku advokata, on je rekao da oni moraju da uvaže stav “da ne može biti privilegovanih, da smo neselektivni i kao Uprava prihoda i carina u odnosu prema svim poreskim obveznicima”.

“Uvažavam specifičnosti struke…aili nijesu oni jedini specifični, smatram da će oni biti fiskalizovani i oni ja mislim da su toga svjesni”, rekao je on.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još