Fond za zdravstveno osiguranje spreman za prijave građana za vakcinaciju

 Fond za zdravstveno osiguranje spreman za prijave građana za vakcinaciju

Izvor: YT Printscreen

Iako nabavka vakcina nije u nadležnosti Fonda za zdravstveno osiguranje, iz te ustanove kažu da su spremni da, ukoliko za to dobiju zeleno svjetlo, izradom i implementacijom novog servisa eVakcinaCovid-19 omoguće građanima da se prijave za vakcinaciju protiv korona virusa, odnosno izjasne po ovom pitanju, kazao je Dnevnim novinama direktor FZO Sead Čirgić.

“Nabavka vakcina nije u nadležnosti Fonda i ne bih komentarisao cjelokupnu situaciju oko nabavki. Međutim, u skladu sa aktuelnom situacijom nabavke vakcina i trenutkom kada se donose bitne odluke i planira program vakcinacije, Fond za zdravstveno osiguranje spreman je da pomogne donosiocima odluka, i da posredstvom Integralnog informacionog sistema zdravstva obezbijedi potrebne podatke ili informacije na bazi kojih bi se između ostalog pristupilo analizi, a zatim i donosili odgovarajući planovi nabavki, sa ciljem efikasnog sprovođenja programa imunizacije i racionalnog korišćenja budžetskih sredstava”, kazao je Čirgić.

To, kako kaže, mogu obezbijediti preko već postojeće platforme eZdravlje bez dodatnih ulaganja u softver ili opremu.

“Ono što je naš prijedlog, vođeni iskustvom razvijenih zemalja, jeste da se izradom i implementacijom novog servisa eVakcinaCovid-19, u okviru Fondove platforme eZdravlje, omogući svim građanima Crne Gore prijava, odnosno izjašnjavanje po ovom pitanju ili iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv Covid-19 infekcije”, rekao je Čirgić.

Takav predlog uslijedio je iz razloga što je vakcinacija izraz slobodne volje pa bi se, pojasnio je, tako mogli prikupiti podaci koji donosiocima odluka u sistemu mogu umnogome pomoći, odnosno biti možda ključni u dijelu planiranja i definisanja daljih koraka.

Tu, između ostalog, misle prije svega na broj zainteresovanih građana, što, smatra on, može doprinijeti planiranju potrebnih količina vakcina po proizvođačima i shodno tome finansijskih sredstava, a što bitno utiče na plan nabavke i ugovaranja.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još