FORCA: Ni političkog inženjeringa ni neprincipijelnosti

 FORCA: Ni političkog inženjeringa ni neprincipijelnosti

Saopštenje FORCE koje potpisuje predsjednik te partije Genci NImanbegu prenosimo u cjelosti:

” Demantujemo navode funkcionera DUA i DPS-a da je  sporazum Forca – Koalicija Za Novi Početak politički inženjering i da se osjećaju prevareni. Odbacujemo te navode u potpunosti i podsjećamo na sledeće činjenice:

Kao prvo, analizirajući potencijale i nedostatke mogućih koalicija, Forca  smatra da u koaliciji sa DUA i DPS postoji opasnost da se nastavi ista politika a koju smo mi napustili zbog nezadovoljstva istom prije godinu i po dana.

Da bi spriječili nastavak stare politike, odlučili smo da tražimo  4-godisnji mandat, i tako imali priliku da našu političku viziju lakše sprovedemo.

Pristupili smo razgovorima sa njima i saopštili naše stavove i oko mandata. Čekali smo njihov pozitivan odgovor koji nismo dobili.

U međuvremenu,  koalicija za Novi Početak  je Forci, bez našeg zahtjeva za razgovor,  ponudila 4-godisnji mandat za upravljane gradom.

Tu ponudu nismo razmotrili jer smo željeli doci do dogovora sa Albanskom Koalicijom.

Za susrete sa Mandatarom i detaljima ponuda,  smo obavijestili DUA radi korektnosti.

Na sastancima sa DUA i DSCG  smo dogovorili da ne pregovaramo sa drugom stranom tajno. Mi smo iz Force poštovali taj dogovor.

Na naš zahtjev za puni mandat, kao stav Glavnog odbora, iz DUA nam je odgovoreno da im je potrebno da na organima razmotre naš zahtjev.

Poslije toga održali smo jedini  sastanak i sa DPS-om i DUA  i to 18. Maja.  Oni su zajednički insistirali na podjeli mandata, ali i dogovorili da će nas zahtjev DUA razmotriti za dan – dva.

Taj odgovor nismo dobili.

U međuvremenu su i DPS i DUA imali sastanke sa koalicijom za Novi početak u vremenu dok smo mi čekali odgovor.

DUA im je ponudila saradnju po sistemu podjele mandata. DPS je bio manje zahtijevniji.

I Dua i DPS na odvojenim, nama tajnim, razgovorima su saopštili Koaliciji za Novi početak, da eventualno mogu predstavljati i jedni druge!

To su bili razgovori iza naših leđa. Poslije isteka roka za odgovor, pristupili smo pregovorima sa Novim početkom.

Kao drugo, koalicija Za Novi početak ima  u svom sastavu vise opozicionih partija što daje veći potencijal za prestanak stare politike. To je šansa za poboljšanje stanja u Opštini Ulcinj.

Ona ima veoma slične ciljeve kao Forca za razvoj Ulcinja zato se odgovornost može i podijeliti.

Kao treće, okolnost da Koalicija za Novi Početak ima ponudu od DUA o podjeli mandata, promijenila je njihovu ponudu prema FORCI. Mi smo prihvatili  podjelu mandata zbog potencijala koje ima ova koalicija.

Prihvatili smo ovu koaliciju radi promjena na bolje u Ulcinju. Niti je bilo neprincipijelnosti niti je bilo prevare bilo koga.

Ove činjenice znaju akteri pregovora, i to ko je pregovarao, kada su pregovarali i sa kojim ponudama a sve to dok smo čekali odgovor.  Ovo se sve može potvrditi kod aktera tih pregovora a i kod samog Premijera Abazovića.

 Forca nastavlja da ide političkim putem u interesu građana Ulcinja i svojih glasača. Ostajemo otvoreni za saradnju sa svim političkim partijama i na lokalnom i državnom nivou i bilo da su na poziciji vlasti ili opozicije kao  i do sada a sve to u  najboljem interesu građana Ulcinja i Crne Gore. “

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još