Galić: Ako jedan učenik bude zaražen, umjesto karantina odjeljenje će nositi maske

 Galić: Ako jedan učenik bude zaražen, umjesto karantina odjeljenje će nositi maske

izvor gov.me

Direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ) Igor Galić kazao je da je u petak donijet novi protokol prema kome, ukoliko jedan učenik bude pozitivan na koronavirus, cijelo odjeljenje neće ići u kućni karantin, već će biti u obavezi da nosi maske narednih 10 dana.

Galić je, prošle sedmice prilikom saopštavanja novih mjerea, rekao da će, ako jedno dijete bude zaraženo u školi, u karantin će ići cijelo odjejenje.

Međutim, kako je danas objasnio, do promjene protokola je došlo zbog prethodnih izmjena mjera.

U protokolima koji su do sada korišćeni djeca koja nijesu nosila maske ona bi trebalo da idu u kućni karantin.

– S obzirom da sada važe nove mjere i da su maske obavezne samo u zdravstvenim ustanovama, javnom pevozu i kolektivnim centrima, i da većina djece neće nositi maske, kolegijum Centra za prevenciju zaraznih bolesti Instituta za javno zdravlje u petak je donio novi protokol po kome, ukoliko se u odjeljenju pojavi dijete pozitivno na koronavirus, odjeljenje neće ići u kućni karantin, već će se nalažoti mjera da cijelo odjeljenje nosi maske u narednih deset dana i da im se prati zdravstveno stanje – kazao je Galić u “Bojama jutra” na TV Vijesti.

On očekuje da će se na ovaj način rizik obolijevanja druge djece svesti na minimum. Takođe, napominje da će predlagati kućni karantin za djecu koja više vremena provode sa vršnjacima kod kojih je registrovan koronavirus.

Na pitanje šta ukoliko nastavnik, koji predaje u više odjeljenja, oboli od koronavirusa, Galić navodi da su im upućene čvrste sugestije da ipak nose maske tokom časova.

– Ali, svakako, ukoliko neko od nastavnika bude pozitivan naravno da neće sva odjeljenja kojima predaju ići u izolaciju, već se predložiti nišenje maski i praćenje zdravstvenog stanja narednih 10 dana – poručio je Galić.

Na pitanje da li može doći do produženja trajanja školskog časa sa 30 na 45 minuta, Galić je kazao da to nije u nadležnosti Ministarstva zdravlja i Instituta na čijem je čelu. Ocijenio je da nezgodno donositi takvu mjeru na samom kraju školske godine.

Član Sindikata prosvjete i nastavnik Slobodan Savović smatra da nije trebalo donositi odluku o ukidanju nošenja maski u školama.

– Praktično smo na kraju školske godine. Ovo mi je novina da neće čitavo odjeljenje ići u karantin, a to je  bila prilično neprimjenjiva mjera posebno u brojnijim odjeljenjima i školama – rekao je Savović.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još