Galić: Tokom sedmice sastanak sa ministarstvom o eventualnom produžetku školskih časova

 Galić: Tokom sedmice sastanak sa ministarstvom o eventualnom produžetku školskih časova

Izvor: Gov.me/S.Matić

Direktor Instituta za javno zdravlje, Igor Galić najavio je da će se ove sedmice održati sastanak sa Ministarstvo prosvjete na kome će se definisati postupci u vezi eventualnog produženja školskih časova na 45 minuta.

Galić je kazao da su epidemiološki indikatori u posljednje vrijeme u padu.

– Četrnaestodnevna incidencija, zauzetost postelja u kovid odjeljenjima, procenat zaraženih i preminulih. Vidjećemo što je dalje po pitanju mjera koje se odnose na škole. Jer pored takvih indikatora, i predstavnici ministarstva imaju neke svoje prije svega organizacione uslove. S obzirom da je polugođe u toku, vidjećemo da li je moguće doći do promjena – rekao je Galić za jutarnji program TV Vijesti.

Treba, kako je dodao, imati u vidu da je nošenje maske mjera koja se pokazala jako djelotvorna.

Ukoliko dođe do produženja školskih časova, Galić je kazao da je rano govoriti o tome da se sve mjere ukidaju.

– Moramo to raditi postupno, s obzirom da imamo dnevno visok broj novooboljelih. Nismo imali povećan broj novooboljelih početkom polugođa, zbog čega smo bili pažljivi prilikom relaksaije mjera. Ali svakako ukoliko djeca noce masku i ukoliko se mlađi vakcinišu štite se rizične grupe i stariji – rekao je Galić.

Kako je rekao, djeca su pokazala odgovornost kad je riječ o nošenju maske i na taj način učili o školskoj higijeni.

Endemski karakter

Direktor Instituta za javno zdravlje je kazao da je dokazano prisustvo stelt omikron soja, ali da je osnovni soj dominantan.

– Značajno je i da je prisutan, u malom procentu, i delta soj. Novi stelt omikron je zarazniji od omikron soja koji je najprenosiviji. Simptomi su vrlo slični. Za razliku od omikron soja kod koga je dominantno obolijevanje gornjeg dijela disajnih puteva kod stelta se javljaju i gastrointestinalni problemi – pojasnio je Galić.

Ukoliko budemo imali soj koji izaziva u ovom nivou blage oblike, kaže Galić, možemo imati blažu epidemiološku situaciju do ljeta.

– Ne bih rekao da nećemo imati slučajeva, jer će virus dobiti endemski karakter, ali neće izazivati probleme zdravstvenog sistema – dodao je direktor IJZ i pojasnio da do endemskog karaktera virusa može doći ako ne bude novih značajnijih mutacija.

Upitan o preporukama za osobe koje su primile treću dozu, Galić je rekao da rizične grupe, osobe sa hroničnim bolestima, stariji, bez obzira bude li koronavirus endemskog karaktera trebale bi da se vakcinišu.

– Sve bolesti, pa i sezonski grip u rizičnim grupama zna da izazove smrtne ishode te stoga treba da se vakcinišu – rekao je on.

Infektivne bolesti, navodi on, neće prestati.

– To je jedan suživot infektivnih agenasa i ljudske civilizacije. I patogeni i ljudi imaju cilj da prežive. Svakako da ćemo u narednom periodu očekivati neke pandemije, jer ima nekih 30 patogena koji cirkulišu u svijetu i čekaju trenutak da preskoče biološku barijeru – rekao je Galić.

izvor Pobjeda

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još