Galić: Vakcine ne štite 100 odsto, sve su bezbjedne

 Galić: Vakcine ne štite 100 odsto, sve su bezbjedne

Izvor: Gov.me/S.Matić

Direktor Instituta za javno zdravlje dr Igor Galić kazao je kako je nemoguće je da se na nekom vakcinalnom punktu nađe vakcina kojoj je istekao rok. On je poručio da su sve vakcine bezbjedne, te da su umnogome ispunile namjenu, a to je spječavanje teških oblika obolijevanja i smrti.

Govoreći o podatku da je 82% preminulih u Crnoj Gori, a potpuno imunizovanih, bilo vakcinisano Sinofarmom, Galić podsjeća da je najveći dio populacije u Crnoj Goroj, odnosno 63 odsto vakcinisano uporavo Sinofarmom.

“Stanovišta smo da su ipak vakcina Sinofarm, kao i sve druge vakcine, odradila ono za šta su namijenjene, a to je da spriječe hospitalizacije, teške oblike i smrtne ishode. Sinofarm vakcija je i po preporuci proizvođača imala nešto manju efikasnost. Na početku Vuhanskog soja imala je 79,5% efikasnost, za razliku od nekih drugih vakcina koje su štitile 95%, pa i 96% kao što su Fajzer i Moderna”, naveo je Galić, gostujući u Jutarnjem programu TVCG.

Vakcine su, kako dodaje, ispunile umnogome ono za šta su namijenjene, a to je spječavanje teških oblika obolijevanja i smrti.

“Nijedna vakcina ne može 100 odsto da zaštiti nikoga, zbog toga i navodimo da je važno pridržavanje mjera i u kombinaciji sa vakcinama to je vrlo djelotvorno”, kazao je Galić, prenosi portal RTCG.

U ovom trenutku, kako ističe, ne može se precizno reći, u kojoj mjeri i kako vakcine štite od novog Omikron soja.

U Crnoj Gori je kako navodi i dalje dominanstan Delta soj, a nije utvrđeno prisustvo Delta plus soja. Galić podsjeća da su za Delta soj vakcine efikasne.

“Za 10 do 15 dana znaćemo da li je u Crnoj Gori potvrđen Omikron soj”, naveo je Galić.

O produženju roka vakcina

Rok upotrebe Fajzerovih vakcina protiv Kovida-19 produžen je nedavno sa šest na devet mjeseci.

Rukovoditeljka Centra za odobravanje ljekova u Institutu za ljekove i medicinska sredstva mr farmacije Gordana Boljević kazala je da je riječ o uobičajenoj proceduri po kojoj je važenje Fajzer vakcine produženo sa šest na devet mjeseci.

“Vakcina Fajzer je nakon registracije u EU prošla proces registracije i u Crnoj Gori”, navela je Boljević.

Tek od marta naredne godine će, kako kaže, proizvođač na bočici implementirati novi rok trajanja vakcine.

Kako je rekao Galić sam proizvođač je dostavio takve podatke. “Nemoguće je da na jednom vakcinalnom punktu dođe vakcina kojoj je istekao rok”, kazao je Galić.

On je naveo da su dokumentacija i stručna ekspertiza za vakcinu pokazale da su vakcine ispravne. Skladišenje, distribucija i hladni lanac su, kako navodi, na visokom nivou.

U tom smislu, navodi Galić, vakcine su potpuno bezbjedne.

“Mi trenutno imamo 132.947 Fajzerovih vakcina i za svaku seriju rok do kada traju. Dakle 46.422 vakcine ima rok trajanja do 31. januara 2022. godine, 15.155 doza do 31. marta 2022. godine, 33.930 doza do 30. aprila i 37.440 doza do 31. maja 2022.”, naveo je Galić.

Što se tiče Sinofarm i Sinovak vakcina njih, kako navodi Galić, imamo 328.000, od čega je 200.000 doza je sa rokom do 15. marta 2023. i 28.800 do 29. maja 2023, a 100.000 do jula 2024.

Sputnjik V vakcina imamo 35.000 doza, je sa rokom trajanja do 28. februara 2022, zaključio je Galić.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još